SliderMN Više

Upozorenje o nestabilnom vremenu do kraja mjeseca

Prej tvteuta08:57 26 Novembar 2021

Na području Crne Gore u periodu od 26.-30. novembra očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti koja će usloviti nestabilno vrijeme sa kišom-jakom kišom i jakim-olujnim udarima južnog vjetra, saopšteno je iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

U ovom periodu, kako navode, u centralnim i južnim predjelima očekuje se obilna količina kiše, sa jakim grmljavinskim procesima, lokalno moguće i olujno vremenske nepogode.

Takođe, ističu da se očekuje jak južni vjetar posebno na primorju i naročito na sjeveru u višim predjelima vrlo jaki-olujni udari južnog vjetra.

„U ponedjeljak, 29.11.2021. očekuje se naglo zahlađenje i nagli prelazak kiše u snijeg u sjevernim i centralnim predjelima i u planinama na jugu, tako da se 29.-30.novembra očekuju i sniježne padavine sa formiranjem sniježnog pokrivača“, ističe se u saopštenju.

Kao posljedica očekivane meteorološke situacije, potencijalno je, kako kažu, moguća obilna količina vode i određeni problemi sa obilnom količinom vode i flash flood efekti, u urbanim sredinama, na bujučnim tokovima i duž puteva koji presjecaju planinske kosine.

„Na mjestima gdje su vršeni ili su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gdje je narušena prirodna povezanost tla moguća su fragmentirana klizišta-bujični nanos materijala“, poručuju iz MUP-a.

Usljed jakog vjetra moguće su, poručuju, određene posljedice u urbanim sredinama, na energetskoj mreži, na gradilištima, na objektima duž obale. Duž obale očekuju se talasi i podizanje nivoa mora.

Tokom dana 30.11.2021, očekuje se prestanak padavina.

„Ova meteorološka situcija, može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti. Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo“, zaključuju u saopštenju.

Kontakt: OKC 112 (020/481-831; 067/112-112 : e-mail: mup.emergency.okc112@t- com.me).

  • 1

    Radio