AKTUELNO Više

Upozorenje meteorloga: Danas i sjutra moguće poplave, klizišta i oluje…

Prej tvteuta12:14 19 Novembar 2022

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je vanrednu meteorološku informaciju, odnosno upozorenje za Crnu Goru zbog najavljene jake kiše obilnih padavina, jakog juga i mogućih nepogoda.

“Zbog očekivane meteorološke situacije i rizika od obilne kiše – vode, jakog južnog vjetra, rizika od olujno vremenske nepogode, podizanja mora i velikih talasi ZHMS je izdao vanrednu meteorološku informaciju – upozorenje. Takođe u koordinaciji sa evropskim autoritetima za prognozu ZHMS u skladu sa procedurom izvršio je imenovanje ovog ciklona kao “Fobos” i obavijestio putem koordinacione fome sjediste EUMETNET-a evropska mreža nacionalnih meteo službi u Briselu”, saopštio je ZHMS.

Za subotu, nedjelju i ponedjeljak ZHMS prijepodne najavljuje ciklonska aktivnost na području Crne Gore, koja će u južnim-primorskim, centralnim sjeveroistočnim djelovima usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujne vremenske nepogode.

Najavljuju i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju uz kratkotrajne olujne udare južnog vjetra.

“Zbog ciklona, u južnom Jadranu kratkotrajno se očekuje podizanje nivoa mora kao i jaki talasi i uzburkano more”, poručuju iz ZHMS.

Intenzivne padavine očekuju se u subotu popodne, tokom noći u subotu na nedjelju i u nedjelju prijepodne.

A jak južni vjetar sa olujnim udarima očekuje se posebno u subotu.

“Nakon kraće pauze, u ponedjeljak popodne, za utorak popodne i tokom noći (22- 23.novembar) očekuje se još jedan kišni talas sa jakim-olujnim južnim vjetrom. Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima, potencijalno mogući su bujični problemi prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama”, saopšteno je iz ZHMS.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je obavještenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

Naime, kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predjelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji.

Iz Uprave policije apelovali su na vozače da zbog najave lošeg vremena vožnju prilagode uslovima na putevima.

  • 1

    Radio