SliderMN Više

UP: Policijski službenici iz šest zemalja patroliraju crnogorskim primorjem

Prej tvteuta11:39 1 Jul 2023

Danas počinje realizacija projekta „Sigurna turistička sezona“, koja se sprovodi u vidu razmjene i angažovanja policijskih službenika, a na osnovu potpisanih protokola sa ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Italije i Rumunije u primorskim opštinama.

Zajedničke patrole će se sprovoditi u Baru, Ulcinju, Budvi i Herceg Novom u periodu od 1. jula do 1. septembra. Policijski službenici iz navedenih država će biti upućeni na rad u Crnu Goru tokom jula i avgusta, gdje će na primorju, u tri smjene u trajanju po 20 dana, patrolirati zajedno sa crnogorskim kolegama.

Sa policijom Republike Hrvatske, navedena saradnja će funkcionisati na bazi reciprociteta tj. realizuje se odlazak policijskih službenika iz Crne Gore u Republiku Hrvatsku, u Dubrovačko – neretvansku upravu, u periodu od 3. jula do 1. septembra, i to po dva službenika u tri smjene od po 20 dana.

Ovaj model saradnje – upućivanje na rad u Crnu Goru službenika uniformisane policije i službenika kriminalističke policije iz navednih zemalja traje već jedanaest godina, a bio je uspješan u smislu regionalne policijske saradnje, jer su razmjena informacija, iskustava i dobrih praksi doprinijeli prevenciji i otkrivanju čak i teških krivičnih djela.

Pored podrške naporima crnogorske policije da ljetnja turistička sezona protekne bezbjedno, kolege iz navedenih zemalja će biti podrška njihovim državljaninma ukoliko budu imali potebe za bilo kakvim vidom pomoći policije.

  • 1

    Radio