SliderMN Više

UP i UPC: Spriječen pokušaj nelegalne distribucije 30.000 litara eurodizel goriva

Prej tvteuta15:34 22 Mart 2022

Službenici Uprave policije i Uprave prihoda i carina su tokom prethodne sedmice spriječili nelegalnu distribuciju eurodizel goriva vrijednosti preko 31.000 eura. Preduzete radnje rezultirale podnošenjem krivičnih prijava protiv dva pravna i dva fizička lica.

Službenici Uprave policije su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivične prijave protiv T.Š. (45) i A.Š. (47), kao i protiv dva pravna lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanje službene isprave u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja.

Službenici Uprave prihoda i carina su pristupili kontroli kamiona – cistijerne kojim je dovezena roba za potrebe primaoca u Crnu Goru, a za koju je carinskom organu podnešena dokumenatcija sa opisom da se u kamionu nalazi ulje za podmazivanje.

Carinski službenici su posumnjali u sam sirovinski sastav materije koja je deklarisana, pa su samostalno za potrebe carinske labaratorije i u saradnji sa akreditovanom institucijom  uzeli uzorke radi daljih analiza. Rezultati obje labaratorije, potvrdili su da se ne radi o ulju za podmazivanje, već da je u pitanju dizel.

Službenici Uprave policije su došli do sumnje da je T.Š. u svojstvu izvršnog direktora jednog privrednog društva iz Beograda u službenu ispravu unijela neistinite podatke i službenim pečatom ovjerila fakturu, kao i Sertifikat o kvalitetu robe, navodno izdat od tog privrednog društva na koji način je bitno doprinijela drugom osumnjičenom jednog privrednog društva iz Podgorice i osumnjičenom izvršnom direktoru A.Š. da kao odgovorno lice u tom privrednom društvu prekoračenjem granica svog ovlašćenja uveze sa teritorije Republike Srbije 31.001 litar eurodizel goriva (ULSD).

Uprava prihoda i carina je usmjerila svoje aktivnosti u pravcu provjere zakonitosti poslovanja ovog uvoznika u prethodnom periodu, kao i komunikaciju sa susjednim carinskim administracijama radi ostvarivanja saradnje na ovom predmetu.

Trend je rasta cijena svih vrsta goriva i aktivnosti nadležnih organa biće usmjerene na predupređenje ovih i sličnih pojava, koje se neminovno očekuju zbog visokih cijena energenata.

  • 1

    Radio