SliderMN Više

Uoči izbora ove godine sklopljeno preko 12 hiljada ugovora o zapošljavanju, prednjače obrazovanje i zdravstvo

Prej tvteuta11:46 5 Jun 2023

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je danas da je uoči izbora ove godine sklopljeno preko 12.000 ugovora o zapošljavanju, te da prednjače obrazovanje i zdravstvo.

Oni su kazali da je tokom kampanje za ovogodišnje predsjedničke i parlamentarne izbore, u državnoj upravi radni angažman pronašlo blizu 6.300 osoba, a ukupan broj ugovora koji je zaključen do 1. juna je prešao 12.000.

Navode da to pokazuju podaci koje su državne institucije dostavile Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

„Zvanični podaci o zapošljavanju tokom izbornih kampanja koje je analizirao MANS pokazuju da je više od polovine ugovora sklopljeno na određeno vrijeme, blizu 30% se odnosni na ugovore o djelu, 8% na ugovore o dopunskom radu, dok ostatak otpada na ostale vrste ugovora o radnom angažovanju“, ističe se u saopštenju MANS.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da se od svih zaključenih ugovora, 45% odnosilo na angažovanje osoba u trajanju od mjesec dana, na period od dva do šest mjeseci je sklopljeno tek 5% ugovora, na neodređeno oko 4% dok se 44% ugovora odnose na konkretnu aktivnost, bez definisanog vremena trajanja.

  • 1

    Radio