SliderMN Više

UNICEF zabrinut zbog broja nevakcinisane djece u CG

Prej tvteuta09:08 29 April 2022

UNICEF, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Svjetska zdravstvena organizacija pridružili su se Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje u pozivu svim roditeljima u Crnoj Gori da vakcinišu svoju djecu protiv zaraznih bolesti, koje mogu predstavljati prijetnju po njihovo zdravlje i razvoj.

Dok se u svijetu obilježava Svjetska nedjelja imunizacije, posljednje procjene ukazuju na to da u Crnoj Gori ima oko 15.000 djece predškolskog uzrasta koja nijesu zaštićena od malih boginja, zaušaka i rubele.

„Iako smo zabrinuti zbog najnižih stopa rutinske vakcinacije u novijoj istoriji ove zemlje, takođe želimo da odamo priznanje i proslavimo uspjehe predvodnika i uzora kad je riječ o imunizaciji u Crnoj Gori, poput opštine Mojkovac, u kojoj su zdravstveni radnici i zajednica uspjeli da gotovo svako dijete zaštite od malih boginja, zaušaka i rubele. UNICEF ostaje posvećen pružanju podrške svim nacionalnim naporima u pogledu rutinske imunizacije, jer znamo da vakcine štite zdravlje i budućnost djece osiguravajući dug život za sve.“

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

U protekle dvije decenije, više od 1,1 milijarde djece vakcinisano je širom svijeta, čime je svake godine spaseno 4–5 miliona života. Trenutno raspolažemo bezbjednim i učinkovitim vakcinama za više od 25 bolesti. Zapravo, za 220 godina otkako su u upotrebi, vakcine su spasile više života od bilo koje druge medicinske inovacije u istoriji.

„Svjetska nedjelja imunizacije, koju i ove godine obilježavamo zajedno sa svojim partnerima, SZO i UNICEF-om, prilika je da još jednom skrenemo pažnju na važnost imunizacije. Zarazne bolesti i njihovi uzročnici ne poznaju granice. Ne dozvolite da dođemo u situaciju da se neke zarazne bolesti ponovo vrate. Od izuzetne je važnosti  da se vakcinacija djece sprovodi po kalendaru imunizacije, tj, da se vakcinacija ne odlaže. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem roditelje da zakažu vakcinaciju svog djeteta kod izabranog doktora za djecu.“

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje

UNICEF i Delegacija EU u Crnoj Gori podržavaju Ministarstvo zdravlja u naporima da poveća stopu rutinske imunizacije u Crnoj Gori i zaštiti svu djecu od zaraznih bolesti.

„Neoprostivo je da u razvijenom svijetu, kakav je naš, djeca još uvijek mogu da umru od bolesti koje je trebalo davno iskorijeniti. Da stvari budu gore, rješenje se nalazi u našim rukama, ali se ne koristi u potpunosti. Vakcinacija je jedan od najvećih uspjeha nauke i javnog zdravlja, koji svake godine spašava milione života. Pozivam sve roditelje u Crnoj Gori da vjeruju nauci i zaštite svoju djecu od bolesti koje se mogu spriječiti.“

Šefica Delegacije EU, ambasadorka Oana Kristina Popa

Globalni podaci u vezi s praćenjem stopa rutinske imunizacije pokazuju da mnoge zemlje i dalje prijavljuju poremećaje u ovoj oblasti izazvane pandemijom kovida-19.

„Ulaganje u imunizaciju treba da postane nacionalni i strateški prioritet, i treba da predstavlja zajednički napor. U narednih nekoliko mjeseci i godina programi imunizacije u Crnoj Gori treba da slijede principe Evropske agende za imunizaciju, koja uključuje lokalno djelovanje, promovisanje jednakog pristupa vakcinama i imunizaciju tokom cijelog života. Na taj način niko neće biti izostavljen.“

dr Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori

Napori koji se trenutno ulažu u pogledu imunizacije u Crnoj Gori usmjereni su ka jačanju sistema imunizacije i povećanju zaštite djece od malih boginja, zaušaka i rubele, i dio su dvogodišnje zdravstvene inicijative koju realizuju nacionalne zdravstvene vlasti, uz podršku EU i UNICEF-a. Cilj ove akcije je da se zemlja podrži u efektivnom suočavanju s pandemijom koronavirusa, a istovremeno osigura da se rutinska imunizacija odvija bez prekida, kako bi se spriječila epidemija potencijalno smrtonosnih zaraznih bolesti.

  • 1

    Radio