SliderMN Više

Uljarević za Tv Teuta: “Ovakva Vlada teško može da pripremi izbore“

Prej tvteuta13:20 29 Avgust 2022

Nije neuobičajeno da se Vlade brže smjenjuju, mi smo to iskustvo ispustili u prošlom periodu, ali onda kada smo došli u situaciju da smo upoznali smjenjivost vlasti, otišli smo u jednu drugu krajnost. To je za TV Teuta prokomentarisala izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević. Ona je komentarišući pad Vlade Dritana Abazovića ocijenila da bi u ovom trenutku tehnička Vlada bila bolje rješenje za Crnu Goru.

„Postojali su ozbiljni razlozi zbog kojih je moralo doći do smjene, jer obije Vlade su izgubile podršku u Parlamentu upravo od onih koji su ih birali i onda je to prosto gubljenje legitimiteta i legaliteta djelovanja. Situacija jeste kompleksna i očito je da će se ići na izbore ili na formiranje tehničke Vlade, koja bi pripremila izbore i  relaksirala ovu situaciju, jer teško da ovakva Vlada može da pripremi izbore“, kazala je Uljarevićeva.

Proces pristupanja Evropskoj uniji umnogome je usporen cjelokupnom situacijom u zemlji, te Uljarevićeva ocjenjuje da je dosta toga ostalo nezavršeno.

„U ovom trenutku je vrlo jasno da ova Vlada nije uradila ama baš ništa kako bi ubrazala put Crne Gore ka EU. Možda je tu među nekim ministarstvima i ministrima bilo dobre volje i planova ali rezultat je taj, mi faktički nismo uradili ništa što bi nas približilo EU. Potpisivanje Temeljnog ugovora na način na koji je to urađeno je razbilo onu većinu koja je bila potrebna i ka kojoj se išlo da bi izglasali ugledni pravnici za Sudski savjet, odnosno sudije Ustavnog suda… Ostalo je nejasno zašto je GP URA čiji je premijer Dritan Abazović u slučaju 18 kandidata za sudije Ustavnog suda na Odboru bio udržan, to je jedna od stvari koja se mjeri na putu ka EU“, dodala je Uljarevićeva.

Poslušajte u intervjuu za jutarnji program TV Teuta kako, između ostalog ocjenjuje nepravilnosti u smjenama direktora obrazovnih i vaspitnih  ustanova, ali i  trajanje i smanjenje  funkcionerskih naknada.

 

  • 1

    Radio