EKONOMIJA Više

Ulcinjskim ribarima isplaćena jednokratna pomoć

Prej tvteuta18:33 9 Maj 2020

Jednokratnu podršku koju je Ministarstvo poljoprivrede opredijelilo kao  pomoć za 183 crnogorska profesionalna ribara, dobilo je 34 ribara iz Ulcinja. Visina jednokratne podrške određena je na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u 2019. godini, a na osnovu unijetih dnevnika ulova u Ribarski informacioni sistem koji vodi Direktorat za ribarstvo. Prema riječima jednog od ulcinjskih ribara Nasera Bušatlića, neki ribari su dobili manju pomoć jer nijesu bili obaviješteni da su i tokom trajanja zabrana kretanja trebali voditi dnevnik ulova, čime bi se sredstva značajnije povećala, međutim, Bušatlić kaže da je svaka pomoć dobrodošla.

„Mi smo 34 ribara, kada smo dobili novac neko je uzeo od 700 do 1800 eura. Ko je imao više upisanih ribolovnih dana i ko je vodio dnevnik ulova dobio je više para. Januar i  februar su bili loši, a mart i april nisam izlazio na more zbog cijele situacije.“

Bušatlić kaže da se uglavnom može dobro zaraditi od izlova, ali kaže da u zadnjem periodu nema ni ribe, te nema ni dobiti.

„2014. godine sam lovio 3 tone skakavice po danu, dok sada kada bačamo “kalade” ulovimo od 50 do 100 kilograma ribe.“

Žalbi na prodaju ribari uglavnom nemaju jer je plasiraju u lokalnim restoranima i na ribljoj pijaci, dok je sa druge strane manjak ribe u moru te prođe i po par dana bez većeg ulova.

  • 1

    Radio