SliderMN Više

Ulcinj pamti – 44 godine od razornog zemljotresa

Prej tvteuta13:27 15 April 2023

Na današnji dan 1979. godine u zemljotresu koji je pogodio Crnu Goru poginulo je više od sto ljudi, a preko 80.000 ostalo je bez kuća.

Rano jutro 15. aprila 1979. godine uspavanu Crnu Goru iz sna probudio je alarm navijen na sedam stepeni Rihterove skale. Nešto malo nakon sedam časova izjutra 15. april 1979. godine ušao je u istoriju.

Epicentar razornog zemljotresa 1979. godine nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Posljedice zemljotresa u ulcinjskoj čaršiji

Velike štete su bile na putnoj mreži – oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Stravično drhtanje trajalo je veoma kratko, ali su posljedice bile katastrofalne – 101 mrtvih i 1.700 povrijeđenih, od čega 159 teže. Zemljotres je iza sebe ostavio pustoš i neprepoznatljivu sliku crnogorskih gradova na primorju, jer je primorska regija zbog blizine epicentra bila najzahvaćenija potresom.

Legendarni hotel „Jadran“ stradao je u zemljotresu

Aprilski zemljotres 1979. će se pamtiti po još nečemu. Po požrtvovanosti i solidarnosti našeg naroda, koji je tada više nego ikad ranije pokazao da je jači od svake nevolje.

Obnova je trajala deset godina. Sve republike tadašnje Jugoslavije su solidarno učestvovale u obnovi. Donijet je i Zakon o obnovi Crnogorskog primorja u Saveznoj skupštini.

Ovo su imena žrtava iz Ulcinja:

Jusuf Ahmet Elezaga (Stari grad)

Džemal Idrizaga (Stari grad)

Feriha Nimanbegu (Stari grad)

Agron Goga (Stari grad)

June Uruči (Stari grad)

Fatime Šurdha (Stari grad)

Rabie Kurti ( Klezna)

Adem Kurti (Klezna)

Redžep Kurti (Klezna)

Sadete Kurti (Klezna)

Naser Kurti (Klezna)

Pal Nrekić (Klezna)

Hadži Selaj (Brajša)

Ramazan Kasneci (Brajša)

Nurije Ibroči (Kaliman)

Prena Dugađin (Reč)

Ljulje Lukić (Salč)

Rabie Ardolić ( Zoganje)

Nazmi Ardolić (Zoganje)

Slobodanka Radovanović (Zoganje)

Zorka Vučević ( Zoganje)

Mark Lukić ( Kolomza)

Anđa Nilović (Kolomza)

Đon Pepđonović (Pistula)

Veliša Sekulić ( Ulcinj)

Leka Rudović (Donji Štoj)

Huso Slaković  (Međuriječ)

Milica Kovačević (Titograd)

Refije Zagović (Kravari)

Danica Jovović  (Ulcinj)

Dževahire Kraja (Gornji Rastiš)

  • 1

    Radio