SliderMN Više

Ulcinj dobio granični prelaz na moru privremenog karaktera, Bajraktari i Adžić: Veliki dan za Ulcinj i pomorsku tradiciju

Prej tvteuta11:38 12 Jul 2023

Veliki dan za Ulcinj, crnogorski turizam i za perspektivu koja se otvara kako građanima Ulcinja tako i svima u Crnoj Gori, a posebno  turistima koji će dolaziti u našu državu.

Ovako je Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić opisao otvaranje privremenog graničnog prelaza u Ulcinju kod Starog grada. Ministar Adžić zajedno sa predsjednikom Opštine Ulcinj Omerom Bajraktarijem, predsjednikom Skupštine Opštine Ardianom Mavrićem, predstavnicima Uprave policije i Granične policije, kao i Lučke kapetanije zvanično su proglasili pristanište u Ulcinju otvorenim.

„Jedno od prvih  obećanja koje smo dali na zajedničkom sastanku ja i predsjednik Opštine Ulcinj Bajraktari jeste da ćemo raditi sve na tome da otvorimo granični prelaz koji će zaista poboljšati mogućnosti Ulcinju i čitavoj Crnoj Gori i u kratkom periodu smo realizovali to obećanje“, kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, na jednom mjestu vlasnici plovila koji dolaze iz međunarodnih voda moći će na jednom mjestu da obave sve neophodne adminstrativne poslove i radnje, za kratak rok.

„Imaćemo funkcionisanje tokom ljetnje turističke sezone, od današnjeg dana do 30. septembra ove godine, iduće godine vjerujem da će biti otvoren od maja mjeseca. O no što je bitno da znaju oni koji žele da koriste mogućnosti ovdje u Ulcinju, sve se može završiti na jednom mjestu i eveoma brzo, na jednom mjestu  ćemo imati Upravu policije, Upravu prihoda i carina i Lučku kapetaniju. Neće biti potrebe da se ide na više lokacija da bi se završile administrativne stvari“, kazao je Adžić.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kazao je danas da je otvaranjem ovog graničnog prelaza „oživljena“ pomorska tradicija koja je prestala da postoji, ponovo pokrenuta.

„Mislim da smo na pravom putu da vratimo pomorsku tradiciju opštine Ulcinj. Za mene je ovaj čin otvaranja privremenog a u budućnosti nadam se i stalnog karaktera graničnog prelaza velik, mislim da je ovo veliki dan za naše građane. Zaista možemo biti ponosni nakon početka investicije u ovom dijelu ispod Starog grada, jedne milionske investicije, i nakon ovoga dolazi do otvaranja graničnog prelaza, došli su bolji dani za opštinu Ulcinj i uz dobru saradnju sa Vladom Crne Gore u Ulcinju sve je postalo moguće“, ocijenio je Bajraktari.

Na pitanje šta za građane opštine Ulcinj znači vraćanje područja Velike skele na Maloj plaži u vlasništvo opštine, Bajraktari je kazao daje  to značajno za sve Ulcinjane, i da se neke loše prakse iz prošlosti mijenjaju.

„Ostaje još formalnost, da se to potpiše sa JP za upravljanje morskim dobrom i to će preći u vlasništvo opštine. U prošlosti nismo bili naviknuti da Morsko dobro ustupa teritoriju opštini Ulcinj, znamo da je velika površina opštine pod ingerencijom JP za upravljanje morskim  dobrom, i na ovaj način to želimo da ispravimo.  Mislim da ćemo zajedno i sa „Komunalnim djelatnostima“ ovim područjem upravljati na odgovarajući  način. Što se tiče nautičkog turizma, ovo je samo početak ali se nadam da će sve vremenom profunkcionisati kako treba.Veliki podstrek je ovo za razvoj opštine Ulcinj i za Crnu Goru,  znamo da je Ulcinj prva opština na istoku države, i biće, vjerujem, jako prometan prelaz“, dodao je Bajraktari.

  • 1

    Radio