SliderMN Više

Ulcinj bezbjedan u špicu sezone, najveći izazovi saobraćaj, izraženo i nasilje u porodici

Prej tvteuta10:47 16 Avgust 2023

Iako brojke ne daju pravu sliku , u Ulcinju ovih dana ima i stotinjak hiljada turista, što predstavlja poseban bezbjednosni izazov za organe reda i mira. Od ranih jutarnjih do kasnih noćnih sati  pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj imaju pune ruke posla da održavaju red ui mir u gradu,  saobraćajni red na najprometnijim ulicama i naseljima, gdje boravi više hiljada lica.

„Javni red i mir je stabilan, imamo slučajeva gdje se narušava javni red i mir ali to nijesu drastični slučajevi da bi se javnost uznemirila. Sporadično imamo događaje gdje mladi,konzumiraju alkohol i dolazi do čarki i prepirki međutim to je sve u okvirima podnošljivog i u svakoj situaciji reagujemo adekvatno. Mala plaža je specifična, tu imamo najviše dešavanja, imamo lokale i diskoteke koje rade do kasne, pretežno su mlade osobe i strana lica“, kazao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj Blažo Ćetković.

Mala plaža najizazovnija za policiju

Ćetković je naglasio da je jul prošao bez smrtnih ishoda u saobraćaju i bez težih povreda učesnika u saobraćaju, iako gužve vladaju već nedjeljama. Najveći broj saobraćajnih nezgoda vezan je za učesnike na dva točka.

„Mogu da kažem da smo vrlo zadovoljni kako je jul protekao po pitanju saobraćajnih nezgoda, nijesmo imali niti jednu saobraćajnu nezgodu sa stradalim licem i imali smo veoma mali broj nezgoda sa težim povredama, što je veliki uspjeh. Međutim, imamo veliki broj nezgoda, često se dešava da vozači primijene i institut popunjavanja Evropskog izvještaja. Naglasio bih da imamo veliki broj saobraćajnih nezgoda gdje su učesnici motoristi, ali smo opet zadovoljni što u tolikom broju nemamo lica sa teškim povredama“, dodao je Ćetković.

Ono što je karaktestično nažalost i u ljetnjim mjesecima je povećanje broja evidentiranih prijava i slučajeva nasilja u porodici ili vanbračnim zajednicama. Ćetković kaže da im takvi slučajevi i prijave stižu gotovo svakodnevno te i da se uglavnom radi o stranim licima.

slike jučerašnjeg zastoja u saobraćaju

„Karaktestično za ovo ljeto je da smo imali dosta prijava za nasilje u porodici, ali mogu reći da su u 70-80% slučajevi lica sa strane. Imamo i takvih pojava kod domicilnog stanovništva i kod stanovništva iz Crne Gore. Taj problem je izraženiji među turistima, takvi slučajevi iziskuju dosta policijskih resursa i na neki način uvijek to uspješno riješimo, uvijek je bitno da žrtvu odvojimo od počinioca i da je zaštitimo da ne bi došlo do dalje eskalacije, nevezano da li su u pitanju partnerski ili rodbinski odnosi, mi postupamo po zakonu“, ističe načelnik ulcinjske policije.

Negativan fenomen koji je izražen ljeti je i povećanje prisustva opijata i opojnih droga, posebno u noćnim satima, klubovima otvorenog i zatvorenog tipa, ali i na plažama. Ćetković je potvrdio da se i tom dijelu vrše česte kontrole, te i da su do sada imali određene zaplijene narkotika.

Ćetković zadovoljan bezbjednosnom situacijom u gradu

„U tim periodima kada se omladina vraća iz provoda, imamo redovne kontrole. Bilo je zaplijena i većih količina droga, nijesu uvijek u pitanju manje količine. Konstantno radimo i pratimo, pomažu nam kolege iz drugih organizacionih jedinica“, zaključuje Ćetković.

Više u intervjuu ispod:

  • 1

    Radio