SliderMN Više

Ugostitelji nezadovoljni povećanjem akciza: Novi udar Vlade na džep potrošača

Prej tvteuta14:50 4 Mart 2023

NVO Ugostitelji Crne Gore iznenađena je odlukama Vlade da predloži, a potom i Skupštine koja je usvojila set finansijskih i poreskih Zakona, a da se pritom ne konsultuju sa predstavnicima privrede, saopšteno je iz tog udruženja.

Ovo je, kako kažu, još jedan dokaz da nadležni u ovoj državi ne uvažavaju privatni sektor koji finansira javnu upravu.

“Povećanje akciza na određene proizvode dovešće do rasta cijena i time se svjesno povećava inflacija koja je prošle godine u našoj zemlj bila najveća u Reionu. Neshvatljivo je da država, umjesto da suzbija inflaciju, ona je nepromišljenim odlukama samo povećava i na taj način otvara prostor za sivo tržište protiv koga se, navodno, godinama borimo”, ocjenjuju ugostitelji.

Napominju da je čestim izmjenama akcizne politike Crna Gora postala država sa najvećim nametima u regionu.

“Od nekada konkurentne destinacije danas smo zemlja koja polako gubi trku sa konkurencijom. Posebno nas čudi to što je ovaj set Zakona usvojen upravo u trenutku kada se polako počelo sa pripremama ljetnje turističke sezone od koje ista ta Vlada očekuje mnogo. Zato žalimo što će se zbog ovakvih odluka teret prebaciti na potrošače jer će oni morati da plaćaju skuplje određene proizvode”, poručuju ugostutelji.

Posebno, zaključuju, žale zbog toga što donosioci odluka nikako da shvate da prilikom donošenja Zakona, pravila i procedura koji se tiču poslovanja privrede treba da čuju glas privatnog sektora.

  • 1

    Radio