SliderMN Više

Udruženje „Žene stvaraoci“ debatom i izložbom obilježile godišnjicu udruženja i 8. mart

Prej tvteuta10:58 4 Mart 2022

Udruženje „Žene stvaraoci Ulcinja“ obilježile su sinoć prigodnim druženjem, kroz književno – debatni program i izložbu ručnih radova godišnjicu osnivanja Udruženja i Dan žena – 8. mart.

Predsjednica udruženja Irena Rolović nije krila radost zbog okupljanja velikog broja žena ovim povodom, sa kojima su debatovali na temu položaja žene u crnogorskom, i dalje pretežno patrijarhalnom društvu.

„Marija Škrelja nas je davne 2004. Godine na 8. Mart okupila, i tada smo zaista bile oduševljene koliko nas ima. Trenutno se izdvojila jedna manja grupa žena koje rade i koje su se danas prikazale, a ono što je ključno je osnovno je debata koju nam je profesorica crnogorskog jezika Lisjenka Marsenić priredila, i to je bio jedan lijepi razgovor o ženama nekad i sad, koliko se i da li se promijenio odnos prema ženama, i okolnosti koje otežavaju ili olakšavaju položaj žena”, kazala je Rolovićeva.

Osnivačica ovog udruženja, Marija Škrelja, prisutnim damama iskazala je radost zbog ponovog okupljanja i aktiviranja udruženja, te poručila da su žene Ulcinja izuzetno vrijedne i kreativne, te da su, posebno članice ovog udruženja oduvijek doprinosile društvu na mnogo načina.

Kroz pripovjetku crnogorskog književnika Nikole Lopičića, “Imanje”, profesorica crnogorskog jezika i književnosti Lisjenka Marsenić, željela je da prikaže, i da ih podsjeti na ona teška vremena u kojima su živjele žene na ovim prostorima, a posebno u Crnoj Gori. U patrijarhalnom društvu žene su se, gotovo uvijek povinovale odlukama svojih muževa, očeva, braće, dok je ona u prikrajku nesumnjivo bila temelj i stub porodice, i kao takva se oduvijek poštovala. Iako je sudbina žena u ovim krajevima bila teška i nesrećna, od tada do danas osjetio se progres i veliko poboljšanje položaja u crnogorskom društvu, što su potvrdile i brojne gošće koje su debatovale na ovu temu. Moderatorka večeri, Marsenić, uspjela je da na  vrlo otvoren i jednostavan način dopre do mišljenja i stava brojnih prisutnih žena u sali, gdje se na kraju ipak izvukla i jedna pouka.

Marsenić/skrinšot

Žene su temelj ovoga društva, i bez obzira na to koliko su napredovale u ostvarivanju svojih prava i poboljšanju položaja u odnosu na davna vremena do danas, prostora za napredak itekako ima, i jedino zajedničkim snagama, osnažene i podržane mogu ostvariti sve, i slomiti svaku prepreku koje im društvo postavlja.

Više o ovom događaju poslušajte u večerašnjoj „Hronici Ulcinja“, od 20:30h.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio