SliderMN Više

Učenici „Maršal Tita“ slušali o štetnosti duvana

Prej tvteuta13:12 19 Oktobar 2022

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković povodom aktivnosti uoči Nacionalnog dana kontrole duvana posjetio je JU OŠ „Maršal Tito” u Ulcinju.
Posjeta je iskorištena da se nakon susreta sa direktorkom Medinom Čobom i pomoćnicom direktorke Nevenom Sjekloća, razgovara sa učenicima sedmog, osmog i devetog razreda, o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu. Istom prilikom predstavljen je i novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.
Ovakvi obilasci učenika osnovnih, kao i srednjih škola povodom obilježavanja raznih datuma vezanih za probleme pušenja su samo jedan od načina i prilika koje u CDPR-a koristimo da obiđemo vaspitnoobrazovne ustanove i ukažemo na svu štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na zdravlje mladih. Stoga posjete ove prirode spadaju u našu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda u okviru koje posjećujumo osnovne i srednje škole po Crnoj Gori.

Na održanom predavanju organizovanom u saradnji sa profesorkom škole Rajkom Dujović koje je održao sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, naglašeno je kao i uvijek prilikom ovakvih posjeta i razgovora sa učenicima, koliko štetno i nepovoljno pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.
Naglašeno je da je istovremen i njegov uticaj na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi već dobro znaju, kako mladi, tako i odrasli, ali nažalost ne poštuju ni jedni ni drugi. Pored datih uputstava učenicima, kao i onog osnovnog da je daleko najbolje nikada ne početi sa pušenjem, iz svih ovom prilikom navedenih razloga preporučujemo i apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti. Ukoliko su već probali i eventualno postali pušači dat im je savjet da moraju obavezno da ostave pušenje i odviknu se od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje.

  • 1

    Radio