AKTUELNO Više

U zabludi smo ako mislimo da će se desiti neke drastične promjene u prirodi

Prej tvteuta13:06 13 April 2020

Iako je priroda u doba korona u nekim zemljama svijeta doživjela preporod, to ne znači da bi se mogle desiti značajne promjene u ekosistemu. U razgovoru za jutarnji program TV Teuta, ekološka aktivistkinja iz Ulcinja Anđela Đurašković kazala je da je tačan podatak da su neke veće industrijske sile prinuđene da pauziraju proizvodnju i tom prilikom emituju manje količine štetnih gasova, ali da to nužno ne znači da će se vazduh drastično pročistiti.
„Treba uvijek napomenuti da je situacija sa ugljen dioksidom takva da on ne nestaje u prirodi ako se njegovo emitovanje prekine, on je i dalje prisutan u značajnoj mjeri uprkos tome što je njegovo emitovanje u doba karantina smanjeno. Mi  u ovom momentu udišemo ugljen -dioksid koji je ispušten i prije nekoliko decenija, jer on konstantno lebdi u vazduhu i nemoguće je da naprasno nestane“, kazala je Đuraškovićeva.
Ona tvrdi da će nakon prestanka mjera širom zemlje, koje će se uskoro desiti, bukvalno nadoknaditi sve što je bilo na pauzi od početka godine.
„Mora se objasniti ljudima da održivost nije pitanje samo ekologije, održivo društvo je ono koje zadovoljava tri kriterijuma: rast koji je ekonomski, socijalno i ekološki održiv“, poručila je Đurašković.

  • 1

    Radio