SliderMN Više

U Ulcinju tokom ljeta sakupljene 33 tone ambalažnog otpada

Prej tvteuta14:14 10 Oktobar 2022

U okviru projekta „Uhvati čist talas“, koji je realizovan od jula do septembra u 11 ugostiteljskih objekata u Ulcinju, građani i turisti prikupili su i pravilno odložili ukupno 33 tone ambalažnog otpada. Prema metodologiji Ekološkog pokreta „Ozon“, prikupljeno je oko 20 tona stakla i oko 13 tona plastike i limenki.

Kako navode u saopštenju, ovu ekološku inicijativu koja je u praksi pokazala kako pravilno selektovati ambalažni otpad i prevenirati stvaranje morskog otpada, pritom sprovodeći intenzivnu edukativnu kampanju, realizovala je kompanija „Koka-Kola HBC Crna Gora“ u saradnji sa partnerima, među kojima su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitnu životne sredine, Opština Ulcinj i preduzeće Komunalne djelatnosti, ekološke nevladine organizacije i 11 ugostiteljskih objekata iz najjužnije opštine.

„Rezultati nam potvrđuju da je Ulcinj bio pravi izbor za ovogodišnje izdanje ‘Uhvati čist talas’ projekta koji se prethodno realizovao u Budvi. Najvažniji dio našeg čistog talasa je ‘more’ edukativnog materijala koji smo podijelili sa građanima i turistima duž cijele ulcinjske obale. Postupna promjena svijesti i odnosa prema ambalažnom otpadu je najvažniji zadatak svih aktera u ovom procesu. Sudeći po rezultatima, vjerujem da smo kroz ovaj projekat inspirisali dobre ekološke navike i ponašanja“, saopštila je Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Koka-Kola HBC Srbija i Crna Gora.

Ekološki projekat „Uhvati čist talas“ realizovao se po treći put na crnogorskom primorju, a prvi put u Ulcinju. U implementaciji projekta učestvovalo je 11 ugostiteljskih objekata, i to hoteli Ulcinjska rivijera, Hotel Otrant, Azul Beach Resort by Karisma, Palata Venezia, kao i plaže Dolcinium, Nirvana, Giovanni’s, Macao, Lido, Pacha i Kiteloop.

  • 1

    Radio