AKTUELNO Više

U toku sastanak predstavnika poslaničkih klubova o izboru sudija Ustavnog suda

Prej tvteuta17:41 11 Decembar 2022

Predstavnici poslaničkih klubova nastavili su razgovore o izboru sudija Ustavnog suda.

Sastanak je u toku, a istom prisustvuju Danijel Živković (DPS), Genci Nimanbegu (Forca), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Ivan Brajović (SD), Damir Gutić (BS), Srđan Pavićević (Crno na bijelo), Dragan Ivanović (SNP), Slaven Radunović (DF), Boris Bogdanović (Demokrate) i Branko Radulović (PzP).

Inicijator sastanka je Demokratska partija socijalista (DPS), a šef njihovog poslaničkog kluba Danijel Živković ranije je rekao da dogovorom treba stvoriti preduslove za rješavanje institucionalne krize.

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je u utorak da ta partija može glasati za jednog sudiju Ustavnog suda ako postoji spremnost da se razgovara o utvrđivanju datuma prijevremenih parlamentarnih izbora i odustane od usvajanja neustavnih zakona.

Venecijanska komisija preporučila je da Skupština Crne Gore ne usvaja izmjene i dopune Zakona o predsjedniku koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade.

Crnogorski parlament trebalo bi sjutra da glasa u drugom krugu o izboru četvoro sudija Ustavnog suda, a na dnevnom redu sjednice su i izmjene Zakona o predsjedniku.

Ustavni odbor za sudije je predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Za njihov izbor potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

U prvom krugu nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvoruma za donošenje odluka.

  • 1

    Radio