SliderMN Više

U toku prijave visokoškolaca, 176 slobodnih radnih mjesta u Ulcinju

Prej tvteuta14:47 25 Novembar 2022

Zbog pada sistema, prijave kako za poslodavce tako i za svršene visokoškole u Crnoj Gori novi ciklus Programa stručnog osposobljavanja kasnio je u odnosu na ranije godine. Devetog novembra završen je ciklus prijave za poslodavce, a u Ulcinju je potrebu za novim pripravnicima oglasilo 67 poslodavaca iz privatnog sektora za 176 slobodnih radnih mjesta. U toku je i novi ciklus prijave za visokoškolce, a prema podacima Biroa rada Ulcinj, njih, najmanje  170 ima pravo na prijavu. Za one koji pripravnički žele da obave u prosveti, određeni su posebni kriterijumi.

„ Što se tiče prijava visokoškolaca, ona je počela od 11. Novembra i trajaće do 10. Decembra u 15 časova. U tom periodu se mogu prijaviti visokoškolci koji su završili osnovne studije i koji se nalaze na evidenciji Zavoda. Jako je bitno napomenuti za visokoškolce koji žele da rade u prosveti, moraju imati najmanje 240 kredita“,  kazala je samostalna savjetnica za rad sa poslodavcima Biroa rada Ulcinj Danijela Klikovac.

Iako je povećanje primanja pripravnicima trebalo da krene sa porastom minimalne zarade u Crnoj Gori, to je ipak došlo pred kraj prošlog ciklusa. Ipak, u novom ciklusu, tokom cjelokupnog trajanja programa novi pripravnici primaće 450 eura.

Visokoškolci do desetog decembra biraju poslodavca kod kojeg žele da obavljaju stručno osposobljavanje, dok su male šanse da će doći do eventualnog drugog kruga za prijave poslodavaca. Podsjećamo, visokoškolci putem sajta euprave mogu da se prijave kod najviše  sedam poslodavaca.

„Još uvijek ne znamo da li će biti drugog kruga, Uprava za kadrove na osnovu evidencije  uparenih visokoškolaca kod poslodavaca će odrediti da li će biti dodatnih krugova. A što se tiče visokoškolaca, preporuka je da se prijave za poslodavca kojeg žele, po prioritetima, mogu da biraju sedam poslodavaca u opadajućem nizu, a ukoliko imaju neki problem sa prijavom na portalima eUprave, mogu potražiti pomoć i kod nas“, dodala je Klikovac.

  • 1

    Radio