TURIZAM Više

U TO Ulcinj nezadovoljni brojem registrovanih gostiju, turisti sve češće plaćaju kazne na granicama

Prej tvteuta16:02 11 Avgust 2022

U Ulcinju  trenutno boravi 44.561 registrovanih gostiju , što je, u odnosu na prethodnu godinu manje za 8.35%. To pokazuju zvanični podaci Turističke organizacije Ulcinja, u kojoj nijesu zadovoljni brojem registrovanih gostiju.

„Ovo bi trebao da je špic sezone, u gradu se vidi da ima gostiju, ali mi to u Turističkoj organizaciji Ulcinja ne možemo da kažemo, bar ne po podacima koje mi imamo. Ta statistika nije realna, jer sigurno ima tri put više gostiju nego što se prijavljuju, ovo je druga godina da nemamo turističku inspekciju u opštini, stanodavci su svjesni toga i bilo koji trud je uzaludan. Godinama kuburimo sa time da veliki broj gostiju ode iz našeg grada neprijavljen“, kazala je menadžerka TO Ulcinj za promociju i brendiranje Zana Sarvan.

Najveći broj gostiju registrovan je u privatnom smještaju – 36.305, u hotelima boravi 7302 turista,  u kampovima 720 dok u odmaralištima boravi 234 gostiju.

Od ukupnog broja gostiju njih 98% su strani gosti, a ovo su zemlje iz kojih procentualno dolazi najveći broj turista, među kojima je ogroman broj ljudi iz dijaspore, uglavnom iz Zapadne Evrope:

Kosovo (27%), Srbija (16%), Bosna i Hercegovina (15%), Njemačka (12%),  Makedonija (4%), Poljska (4%), i ostale zemlje.

Bez gužvi na jednom od turističkih punktova u gradu

Sarvan je komentarisala i generalno stanje u Ulcinju u toku najfrekventnijih mjeseci u julu i avgustu, te je kazala da je nedostatak turističke inspekcije ogroman problem.

“ Problem je kod svih nas, jedva iščekujemo sezonu, a kada sezona dođe gubimo se u njoj. Mi u TO smo uradili sve potrebne pripreme, na sajmovima, doveli grupe novinara  i mislim da se vidi gužva u gradu … Ali po prihodima i prijavama, to je daleko od realnosti koju vidimo“, dodala je Sarvan.

Više o ovoj temi, pogledajte u izdanju emisije „Hronika Ulcinja“, u petak, od 20 sati  i 30 minuta.

 

  • 1

    Radio