SliderMN Više

U susret Mediteranskom danu obale organizovana akcija čišćenja podmorja kod Starog Ulcinja

Prej tvteuta15:27 23 Septembar 2022

Povodom Mediteranskog dana obale koji se tradicionalno obilježava 25. septembra u zemljama Sredozemlja, kao i 31 godine od proglašenja ekološke države Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Institut za biologiju mora- Kotor, Udruženje profesionalnih ribara iz Ulcinja, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Opštinom Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine organizovalo je akciju čišćenja podmorja na lokalitetu morskog zaštićenog područja Parka prirode Stari Ulcinj.

Cilj akcije čišćenja koju su sproveli ronioci Instituta za biologiju mora, Uprave pomorske sigurnosti, kao i drugi profesionalni ronioci je podizanje svijesti o problemu zagađenosti našeg mora čvrstim otpadom, pa i posebnih područja našeg primorja koja su zbog svojih prirodnih vrijednosti stavljeni pod zaštitu, kao i o potrebi učešća svih nacionalnih relevantnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, ali i pojedinaca u rješavanje problema upravljanja otpadom.

„U okviru ove akcije imamo ideju i namjeru da podignemo svijest o značaju zaštićenih područja i važnosti zaštite i očuvanja životne sredine. Definitivno otpad u moru je veliki problem i o tome moramo da vodimo računa i on dolazi u  more našim nesavjesnim ponašanjem“, kazao je saradnik za zaštitu životne sredine Nemanja Malovrazić.

Ostrvo Stari Ulcinj je najmlađi zaštićeni park prirode u Crnoj Gori i treće je morsko zaštićeno područje, ali i uprkos tome što je ovo morsko područje bogato raznolikim biodiverzitetom, i ono je nažalost mjesto gdje dospijeva veća količina otpada.

Ovom prilikom biće napravljen i video materijal sa same akcije koji će se koristiti u promotivne i edukativne svrhe. Kampanja promovisanja Dana obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv

  • 1

    Radio