SliderMN Više

U subotu veče „Sat za planetu“

Prej tvteuta09:55 24 Mart 2023

U okviru globalne inicijative Sat za našu planetu (Earth Hour) i ove godine podsjećamo na negativan uticaj klimatskih promjena i potrebu njihovog ublažavanja kako bi sačuvali životnu sredinu, a time i nas same.

Sat za planetu Zemlju je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF). Događaj se održava svake posljednje subote u marta, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti.

Sat za planetu Zemlju počeo je kao događaj gašenja svijetla u Sidneju 2007. godine, a od 2010. godine se ovoj inicijativi pridružila i Crna Gora.

U ovoj akciji bi svi trebali da uzmemo učešće, tako što ćemo sjutra, 25. marta u periodu od 20:30 do 21:30 časova simbolično ugasiti svijetla, u cilju podizanja svijesti o važnosti štednje energije.

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti građana o uticaju klimatskih promjena, kako bi svojim djelima uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Kako bismo doprinijeli smanjenju potrošnje energije i zagađenja koje nastaje njenom proizvodnjom, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će ugasiti svijetla na 60 minuta, i poslati snažnu poruku našim građanima da je vrijeme da obratimo pažnju na prirodu, kao i da gašenje nepotrebnog svijetla i uređaja koji nam nijesu neophodni treba da postane naša svakodnevna rutina. Krajnje je vrijeme da postanemo ,,zeleni potrošači’’ i da proizvodimo i trošimo racionalno.

Klimatske promjene su zajednička briga čovječanstva i neophodno je djelovanje svih društvenih činilaca kako bi se ublažile njihove negativne posljedice i na taj način obezbijedio integritet svih ekosistema i zaštita biodiverziteta. Za suočavanje sa izazovima klimatskih promjena od presudnog je značaja povećanje svijesti javnosti, učešća javnosti i pristupa javnosti informacijama kao i saradnje na svim nivoima.

Svjedoci smo da klimatske promjene predstavljaju rastući izazov i da se sveukupni klimatski uslovi nepovratno mijenjaju i negativno utiču na sigurnost, zdravlje, standard i kvalitet života ljudi u čitavom svijetu. Regioni Mediterana i Jugoistočne Evrope, kojima Crna Gora pripada su među regionima koji su izuzetno pogođeni ovim promjenama. Štete sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika tokom prethodne decenije u Crnoj Gori najvidnije su u pogledu šteta na infrastrukturi, poljoprivrednom zemljištu i gazdinstvima, šumskim ekosistemima, obalnom pojasu, turizmu i privredi. Iako na globalnom nivou emituje svega 0.009% gasova sa efektom staklene bašte, Crna Gora preduzima značajne korake kako bi unaprijedila mjere u pogledu klimatskih promjena, i promovisala zeleni rast i održivi razvoj.

Na kraju, još jednom pozivamo sve građane Crne Gore da zajedno sjutra veče od 20:30č do 21:30č ugasimo svijetla, kako bi dali doprinos oporavku prirode, a ona će nam sigurno uzvratiti zdravijim i boljim mjestom za život.

  • 1

    Radio