SliderMN Više

U srijedu prva izložba ikona Petre Kosnić u dvorima Balšića (video)

Prej tvteuta12:47 14 Decembar 2021

Likovna umjetnica, ikonopisac i teološkinja iz Beograda, Petra Kosnić bila je gošća jutarnjeg programa TV Teuta, u kojem je između ostalog govorila o svojim ikonama, koje već niz godina ukrašavaju i oplemenjuju kako vjerske objekte tako i galerije ali i domove.

Tokom svojih studija učestvovala je  na nekoliko desetina zajedničkih izložbi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu i tom prilikom samostalno izradila više od 30 ikonopisa. Mnogi njeni radovi trenutno se nalaze u crkvama i manastirima širom Srbije. Kao najbolji student svoje generacije na Akademiji Del Lusso u Milanu dobila je priliku da samostalno organizuje svoju modnu reviju na Beogradskoj reviji mode, a ukazom Londonskih talent agencija i priliku da se predstavi tržištu EU i Velike Britanije.

Ona će po prvi put svoje ikone prikazati u dvorima Balšića u Starom gradu u Ulcinju, gdje će kroz izložbu nazvanom „Agios“ ljubiteljima ove umjetnosti prikazati svoja djela, što će biti prvi put da jedan ikonopisac prikazuje svoje ikone u ovom istorijskom ambijentu. Izložba će se održati u srijedu, 15. decembra sa početkom u 19 časova.

Kosnićeva inače veći dio godine boravi u Ulcinju, kojim je, kako kaže oduševljena. Ova umjetnica trenutno je na doktorskim studijama teologije u Beogradu.

Poslušajte u nastavku njen intervju za TV Teuta:

  • 1

    Radio