Aktuale Më shumë

U propozua ulja e akcizës për derivate në 40 për qind

Prej tvteuta14:35, 12 Mars 2022

Ministrat e Zhvillimit Ekonomik, Financave dhe Bujqësisë Jakov Millatoviq, Millojko Spajiq dhe Aleksandar Stijoviq prezantuan sot masat e Qeverisë të vendosura për shkak të krizës në Ukrainë, e një prej tyre është ulja e normës së TVSH-së në zero për qind të miellit dhe vajit.

Ministri i Financave dhe Mirëqenies Sociale, Millojko Spajiq, tha se Ministria e Financave dhe Mirëqenies Sociale propozon të ulet akciza për karburantet, në vend të 20 për qind, në 40 për qind.

Stijoviq tha se pesë milionë euro do të ndahen për prodhimin bujqësor dhe se qeveria do të japë gjithashtu bono bujqësore dhe serra falas për prodhuesit bujqësorë.

Stijoviq tha se një nga masat është që prodhuesit bujqësorë të marrin 2500 serra falas.

Krahas rritjes së pagave, përmes programit “Evropa Tani” dhe akordimeve dukshëm më të larta për agrobuxhetet nga fondet kombëtare, ne propozojmë masa shtesë për të mbështetur ekonominë dhe qytetarët, në përgjigje të efekteve negative të luftës në Ukrainë në Ekonominë e Malit të Zi – tha ministri i Financave dhe Mirëqenies Sociale.

Spajiq përkujtoi se deri më tani dy herë është propozuar masa që Qeveria të ndërhyjë në situata të tilla të kërcimit të pakontrolluar të derivateve të naftës.

Ai kërcim i naftës bruto ndodhi me 130 dollarë dhe për shkak të tij patëm këtë rritje të çmimit që u njoftua. Sidoqoftë, kjo rritje e çmimeve ra në 109 dollarë. Këto turbulenca do të ndodhin në treg, por ne duam që qeveria të mos jetë në pozicionin tonë që të mos ketë mundësi të veprojë në një pozicion të tillë, por duam t’i lëmë trashëgimi kujtdo në të ardhmen që të mos gjendet në një situatë të vështirë.

Ai tha se Mali i Zi ka një politikë monetare “konservatore” që nuk inkurajon inflacionin.

Inflacioni në Mal të Zi është tërësisht i importuar, sepse ne praktikisht nuk kemi prodhim dhe bujqësi tonën – përfundoi Spajiq.

  • 1

    Radio