SliderMN Više

U Prištini organizovan svečani prijem povodom 13. jula, Čobaj: Odnosi Crne Gore i Kosova dobri

Prej tvteuta10:51 14 Jul 2023

Povodom obilježavanja 13 jula – Dana državnosti, Ambasada Crne Gore u Prištini organizovala je svečani prijem sa bogatim kulturno-umjetničkim programom “Veče multikulturalnosti Crne Gore’, upriličenom od JU Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

U programu je učestvovao bard crnogorskog pozorišta, glumac Slobodan Marunović, koji je recitovao odlomke iz djela Petra drugog Petrovića Njegoša. Program je obogaćen prisustvom kosovskog poznatog glumca, Enver Petrovcija koji je recitovao stihove iz djela Radovana Zogovića.

Pored poetskog dijela, kulturni program je upotpunjem tradicionalnim pjesmama iz različitih regija Crne Gore. Partneri Ambasade Crne Gore u realizaciji bogatog, raznovrsnog programa su bili udruženja Crnogoraca na Kosovu “Perper” i “Lovćen”, Generalni direktorat za ekonomsku i kulturnu diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova, CEKUM i Klan Arena.

Crna Gora obilježava Dan državnosti 13. jul, ustanovljen u znak sjećanja i u slavu dva velika datuma: 13. jul 1878. godine kada je tadašnja Knjaževina Crne Gore priznata kao nezavisna država na Berlinskom kongresu i na 13. jul 1941.Toga dana u toku Drugoga svjetskoga rata narod Crne Gore ustao je protiv fašističkog okupatora.

„Crna Gora je 1878. godine zaokružila prvu fazu građenja državnosti, a 1941. godine pokrenuta je druga faza, tako što su napušteni tradicionalni okviri vjerskih i naiconalnih podjela. Crna Gora je ustanovljena kao građanska država, što je kasnije potvrđeno i na referendumu (2006), a zatim i Ustavom 2007. godine“, istakao je otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore na Kosovu Bernard Čobaj.

On je u razgovoru za RTK, redakcija na crnogorskom jeziku, podsjetio i na to da je Trinaestojulski ustanak u Crnoj Gori 1941. bio prvi te vrste u porobljenoj Evropi, da ima svoju simboliku i da je u temelju multietničke i multikulturalne Crne Gore.

U tom duhu, sinoć je na proslavi obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u Prištini i priređen program Veče multikulturalnosti Crne Gore sa željom da tu svoju vrijednost podijeli sa drugima.

Čobaj je ocijenio da su odnosi između Crne Gore i Kosova dobri, podsjetivši da su diplomatski odnosi uspostavljeni prije trinaest godina, a da je Ambasada Crne Gore na Kosovu počela sa radom prije deset godina.

„Realizovane su međusobne posjete najviših zvaničnika, česti su sastanci na ministarskom i na nivou opština, postoji saradnja na polju kulture i umjetnosti, što je dokaz da želimo da imamo dobre i tješnje odnose sa Kosovom“, istakao je Čobaj.

  • 1

    Radio