SliderMN Više

U petak i subotu premijera predstave „Kraljica proklete krune“ na Solani

Prej tvteuta12:32 14 Septembar 2023

U sklopu četvrtog i završnog vikenda ekološkog festivala 3rdBirdSaltPeopleFEST, iz asocijacije dr Martin Schneider Jacoby pozivaju javnost  na premijeru predstave „Kraljica proklete krune“, autorke i rediteljke Edine Mustafić Avdiu.

„Performans je na albanskom jeziku. U želji da se omogući široj publici učešće na završnom eventu 3rdBirdSaltPeople:FETS, mi smo preveli sinopsis ovog djela na crnogorskom i na engleskom jeziku. Predstava, posvećena Ulcinjskoj solani, prvi put će biti izvedena upravo na Solani, gdje je stara upravna zgrada dio pozorišne scene. Sam naslov ukazuje na položaj ovog nekadašnjeg giganta. Ulcinjska solana za Ulcinjane ali i šire, je predstavljala moć, bezbjedan život i otvorila je put ka modernijem razvoju samog grada Ulcinja i njenih stanovnika. „Kraljica proklete krune“ je priča o Ulcinjskoj Solani „Bajo Sekulić”, koja počinje u davnim vremenima kada je bila mnogo uspješna fabrika soli, do trenutka kada se prema njoj čini užasna nepravda – UNIŠTENA JE“, navode organizatori predstave i događaja. 

Autorka je dodjelila tri glavne uloge a to su: Salina, Medea i Mensen. Salina (fabrika soli) je snažna i hrabra žena, liderka koja ostvaruje izvanredno dobre rezultate. Mensen (narod) je njen dobar prijatelj i pomagač.  Medea (predstavlja moć i vlast ) je takođe njihova prijateljica, ali ona želi postati vođa i čini stvari koje stvaraju probleme među njima.

Svaki karakter simbolizuje  različite aspekte ove dramatične priče.

„Tako da ne propustite ovu izvanrednu predstavu naših sjajnih umjetnika,, koja će vas u nestvarnom ambijentu Ulcinjske solanej kroz njen još uvjek nastavljeni složen svijet povesti. Umjetnici performansa su Baškim Alaj, Albana Kurti Zečević,  Blerta Kurti Maida Juković, scenario je radila Jetmira Hodža, dok je rediteljka Edina Mustafić Avdiu“, dodaju iz organizacionog odbora.

Početak predstave zakazan je za 20 časova, na platou ispred stare uprave zgrade Solane „Bajo Sekulić“.

  • 1

    Radio