U barskoj bolnici liječi se petnaestak pacijenata iz Ulcinja

Prej tvteuta15:05 17 Avgust 2021

Obim posla na internom odjeljenju i kovid ambulanti u barskoj bolnici ovih dana jednak je onome iz najgoreg perioda epidemije u Crnoj Gori.  U ponedjeljak su  u kovid ambulanti obavljena 43 pregleda a među njima su i  pacijenti koji dolaze i iz barskog Doma zdravlja. Na dnevnom nivou u kovid ambulanti  pregleda se od  80 do 100 pacijenata, a u toku jučerašnjeg dana hospitalizovano je sedam pacijenata.

„Trenutno su  hospitalizovana 44 pozitivna pacijenta, 29  njih je na nekom vidu kiseonične terapije dok je 11 pacijenata životno ugroženo. Pet pacijenata je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok nijedan pacijent nije na respiratorima“, kazao je za TV Teuta epidemiolog i pomoćnik direktora  Opšte bolnice u Baru dr Zoran Vojinović.

Među hospitalizovanim pacijentima u barskoj bolnici je oko petnaestak pacijenata iz Ulcinja, koliko ih ima i iz Bara a ima turista koji su na bolničkom liječenju.

„U kovid ambulanti imamo jednog mlađeg ljekara koji je tu 24 časa, od 14h do 07h imamo još jednog mlađeg ljekara za rad na odjeljenju. Št se tiče starijih kolega, tu su uključena tri tima, koji sadrže po jednog internistu, infektologa i anesteziologa. Imamo i pomoć od strane ljekara iz KCCG, u vidu infektologa, anesteziologa i interniste koji će dolaziti svakog radnog dana“, kazao je Vojinović.

Ljekari  iz Kliničkog centra koji su barskim ljekarima pritekli u pomoć spremni su da pruže svu potrebnu pomoć kolegama, sa kojima su i do sada sarađivali, kada je bilo najteže. Princip liječenja pacijenata u Baru jednak je kao i u drugim bolnicama u Crnoj Gori.

„Naša saradnja traje, i ona je do sada bila na svakodnevnom nivou. U principu, u cijelog Crnoj Gori imamo iste sisteme i principe pristupa liječenju pacijenata, ne samo mi već i region, i postoje određeni protokoli po kojima liječimo  pacijente“, kazala je infektolog KCCG dr Brankica Dupanović.

U Crnoj Gori danas je i zvanično  potvrđeno je prisustvo delta soja koronavirusa. Po broju zaraženih Ulcinj je i dalje treća opština u Crnoj Gori, iza Podgorice i Budve.

S. Vukčević

  • 1

    Radio