SliderMN Više

Turistička inspekcija će narednih dana pojačano kontrolisati pušenje u lokalima u sjevernim opštinama

Prej tvteuta10:42 16 Novembar 2021

S obzirom na prijave koje pristižu Turističkoj inspekciji poslednjih dana koje se tiču nedozvoljene konzumacije duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata, i to naročito na sjeveru zemlje, ova inspekcija će po tom osnovu intezivirati kontrole..

Inače, ove kontrole Turistička inspekcija obavlja u sklopu redovnog nadzora po planu rada, pa je proteklog mjeseca izvršeno 344 kontrole po oosnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Tom prilikom utvrđeno je 43 nepravilnosti, izdato 58 prekršajnih naloga u vrijednosti od 16.950 eura, a podnijeto je i 9 zahtjeva za pokretanje prkršajnog postupka za one slučajeve u kojima se u većem obimu krše mjere, pa se od suda zahtjeva izricanje viših iznosa kazne.

Inače, shodno pomenutom zakonu kazne za fizička lica koja puše u zatvorenom prostoru su od 30 do 1.000, a za ugostiteljske objekte znatno rigoroznije – od 500 do 20.000 eura.

Prilikom izricanja novčanih kazni vlasnici se najčešće pravdaju time da koriste terasu za pušenje, ne vodeći pri tom računa da li je terasa otvorenog ili zatvorenog tipa.

Zato napominjemo ugostitelje da ćemo u narednim danima organizovati akcijske kontrole na sjeveru, kako bismo postigli veći stepen poštovanja ove odredbe Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

  • 1

    Radio