SliderMN Više

Trodnevna žalost u Srbiji – ubio vršnjake i pozvao policiju, napad planirao mjesecima unazad

Prej tvteuta14:41 3 Maj 2023

Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji zbog stravičnog događaja koji se dogodio jutros u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Govoreći o stanju povrijeđenih, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić je rekla da su šestoro ranjenih djece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje djece u Tiršovoj, četiri pacijenta su u Urgentnom centru.

Dva dječaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta, stabilno su i van životne opasnosti, dok je djevojčica koja je zadobila prostrijelnu povredu glave kritično.

Zamjenica direktora škole Ivanka Jovanović  pozvala je jutros u  8.40 dežurnu službu policije  rekavši  da je dijete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

„Nakon toga je u 8.42  policiju pozvalo NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, Ulica kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mjesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dječaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam djevojčica i jedan dečak“, rekao je  Načelnik beogradske policije Veselin Milić.

„Prema do sada prikupljenim saznanjima, dijete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog djela. Motiv još uvijek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dan 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odjeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj, uzeo je iz stana svoga oca, stavio u torbu, gdje je pripremio i ponio četiri Molotvoljeva koktela“, rekao je Milić.

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja D. V., nakon čega se okrenuo ka djeci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom.

„Pucao je ka B. A. koja je takođe stajala pored stola, kao i S. N. koja je bila pored klavira, i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gdje je usput zamijenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gdje vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode“, rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak djece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odjeljenja sa brojem djece koju je planirao da ubije u svakom odjeljenju.

 

  • 1

    Radio