AKTUELNO Više

Traže smjenu odgovornih lica

Prej tvteuta15:34 12 Oktobar 2016

Deste crnogorskih organizacija koje se bore za pravo žena, među kojima i SOS Ulcinj, poslali su zajedničko saopštenje kojom najoštrije osuđuju nemar odgovornih lica koji su svojim nečinjenjem doprinijeli da Biljana Kršikapa tragično okonča život od strane svog bivšeg supruga. Saopštenje prenosimo u cijelosti.

Koliko još života treba da bude ugašeno da bi se konačno obratila pažnja na problem nasilja nad ženama?

Svjedoci smo mnogobrojnih slučajeva nasilja u porodici a najčešće se ono vrši nad ženama.  Nažalost, statistike govore da se nasilnici rijetko kada sprovedu pravdi i da su žene osuđene na napuštanje domova ali i trpljenje nasilja koje nikako da prestane. Povodom nedavnog ubistva nikšićanke Biljane Kršikape (46), deset ženskih grupa iz Crne Gore objavilo je sljedeće saopštenje koje prenosimo u cjelosti.

„U centru grada, u popodnevnim satima, na trotoaru jedne od najprometnijih ulica u Nikšiću mučki je ubijena četrdesetšestogodišnja žena, i majka petoro djece. Njeni pokušaji da se spase od višegodišnjeg brutalnog nasilja prekinuti su pucnjima iz pištolja. Ovaj brutalni zločin je izvršen od strane supruga koji je dugi niz godina zlostavljao nju i djecu, a sistem ga nije zaustavio.

Danas su se uznemirili svi: mediji, građani i institucije sistema. Neki traže odgovor na pitanje – ko je kriv?, a drugi nude odgovor na pitanje – ko nije kriv? Kasno su se sjetili, Biljana Kršikapa nije više živa i pravda za nju nikada neće biti ostvarena. Biljana Kršikapa je žrtva zločina od strane muža koji je ubio samo zato što je žena i zato što je naopako vjerovao da je njen život njegovo vlasništvo. Biljana Kršikapaje bila jedna od mnogih žena koje prijavljuju napade i prijetnje po život od strane supružnika i partnera, prijetnje da će biti ubijene, zadavljene, zapaljene, zaklane ako napuste nasilnu zajednicu, ako nastave da žive život bez nasilja, ako rade, ako se druže, ako imaju prijatelje.

Međutim, posebno brine da ove prijetnje nijesu ozbiljno shvaćene od strane neodgovornih pojedinaca u sistemu zaštite. Neodlučnih pojedinaca koji djeluju u ime sistema i od čijih odluka zavise životi žena. Pojedinaca koji slabe cjelokupni sistem, oklijevaju i prećutkuju, a na poziv za pomoć najčešće odgovaraju „da oni tu ne mogu ništa“. Dok Ministarstvo pravde u nedavnom izvještaju prikazuje  pozitivnu sliku stanja u zaštiti od nasilja u porodici, zaludni članovi multidisciplinarnih timova „figuriraju“ kao mehanizam zaštite žrtava porodičnog nasilja, pravosuđe i dalje „njeguje“ blagu kaznenu politiku, policija ne koristi svoje zakonske obaveze i ovlašćenja.  Zato,  juče je pucano i u sistem i u pravdu.

Budno ćemo pratiti, dokumentovati i javno iznositi imena i prezimena svakog neodgovornog službenika u sistemu zaštite čije oklijevanje, nečinjenje i neadekvatno postupanje ugrožava život žena žrtava nasilja. Biljanin tragaično okončan život nas obavezuje da tako bude. Tako će biti sve dok u sistem zastite ne uđu odgovorni, sposobni i profesionalni ljudi. Tražimo od institucija da pokažu zrelost da se suoče sa greškama i smijene neodgovorne.

Juče Biljana, a sjutra neka od nas!  „

  • 1

    Radio