SVIJET Više

Toplotni talas „Kerber“ zahvatio jug Evrope, temperature iznad 40 stepeni

Prej tvteuta11:58 14 Jul 2023

Toplotni talas zahvata djelove južne Evrope i sjeverozapadne Afrike, sa potencijalom da obori rekordne temperature u narednim danima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na britanski BBC.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u djelovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske. U Italiji bi temperature mogle dostići skoro 49 stepeni, a crveni meteoalarm je na snazi u 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

temperature u Španiji ekstremnog karaktera

Lokalni mediji su objavili da je ove sedmice 44-godišnjak, koji je farbao pješački prelaz u blizini Milana, kolabirao uslijed vrućine, nakon čega je prebačen u bolnicu gdje je preminuo.

Nekoliko turista već se srušilo zbog visokih temperatura, uključujući Britanca ispred Koloseuma u ​​Rimu.

 

vreli dani širom Italije

Toplotni talas “Kerber”, nazvan po troglavom čudovištu kerberu koje se nalazi u Danteovom paklu, donijeće ekstremne uslove u narednih nekoliko dana.

Procjenjuje se kako će temperature dostići vrhunac u petak, međutim vrućine će se nastaviti i tokom vikenda.

U Pragu se u subotu očekuje 36 stepeni Celzijusa, što je znatno više od julskog prosjeka od 24 stepena. Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabilježena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija avgusta 2021. godine.

Prošle godine je više od 61.000 ljudi umrlo uslijed ljetnih toplotnih talasa širom Evrope, navodi se u studiji koju je nedavno objavio časopis Nature Medicine.

  • 1

    Radio