EKONOMIJA Više

Tek 15 hiljada preduzeća uvelo elektronsku fiskalizaciju, od danas oštre kontrole preduzeća

Prej tvteuta13:12 7 Jun 2021

Tek oko 15 hiljada poreskih obveznika na vrijeme je uvelo elektronsku fiskalizaciju, dok  njih oko 20 hiljada to još uvijek nije učinilo, čime se  na taj način krši zakon. To je kazala načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti iz Uprave prihoda i carina Milica Vuletić, koja je potvrdila da inspekcija danas počinje kontrolu i da će kazne biti i do 40.000 eura.

“Za one obveznike koji u obaveznom roku ne ispoštuju propis biće namijenjene i kaznene odredbe kao što su zabrana obavljanja djelatnosti i novčane kazne od 650 eura i do 40 hiljada eura. To su visoke i ozbiljne kazne i ne bi nam bilo drago da se veliki broj obveznika nađe u takvoj situaciji”, kazala je Vuletićeva za RTCG.

Prema njenim riječima,poreski inspektori, kojih u ovom trenutku ima oko 150  će, ukoliko kod poreskog obveznika utvrde kršenje zakona, ostaviti rok od dan -dva da nabavi rješenje koje se odnosi na elektronsku fiskalizaciju.

„Nakon ponovne posjete, ukoliko obaveza ne bude ispoštovana, primijeniće se kazne”, objasnila je Vuletić.

Podsjećamo, 1. jun bio je krajnji rok za sprovođenje elektronske fiskalizacije u crnogorskim preduzećima, a kako je ranije najavljeno, kazne se kreću i do 40 hiljada eura.

 

  • 1

    Radio