SVIJET Više

SZO traži da se zabrane pušenje i vejp u školama

Prej tvteuta12:53 26 Septembar 2023

Svjetska zdravstvena organizacija  je povodom početka nove školske godine, objavila  dvije nove publikacije, „Sloboda od duvana i nikotina: vodič za škole“ i „Školski alat bez nikotina i duvana“, kako bi pomogla u zaštiti zdravlja djece.

Upozorava se da duvanska industrija nemilosrdno cilja s proizvodima od nikotina na mlade ljude. To dovodi do povećane upotrebe e-cigareta, a devet od deset pušača počinju da ih koriste prije 18 godine.

Takođe, SZO dodaje i da su ti proizvodi postali veoma pristupačni za mlade i kroz prodaju cigareta za jednokratnu upotrebu i elektronskih cigareta na kojima često nedostaju zdravstvena upozorenja.

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama su prošlog mjeseca upozorene da prestanu da prodaju ilegalne e-cigarete koje liče na školski pribor, likove iz crtanih filmova, pa čak i na plišane medvede, jer su tako još  privlačnije mladima.

Među zemljama istaknutim u publikaciji koje podržavaju kampuse bez nikotina i duvana su i Indija, Indonezija, Irska, Kirgistan, Maroko, Katar, Sirija, Saudijska Arabija i Ukrajina.

Novi vodič i komplet alata su priručnici koji su, kako se navodi, korak po korak za škole za stvaranje kampusa bez nikotina i duvana. Zahtijeva se i učešće cijele škole, što uključuje nastavnike, osoblje, učenike, roditelje i druge.

Takođe, vodič i komplet alata obuhvataju teme kako podržati učenike da prestanu s pušenjem, obrazovne kampanje i sprovođenje politika.

  • 1

    Radio