SliderMN Više

Svjetski dan slobode medija – Crna Gora značajno napredovala

Prej tvteuta09:07 3 Maj 2023

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u slobodio medija i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja.

Crnogorski Ustav i zakoni garantuju slobodu govora i izražavanja, ali je sloboda medija i dalje ugrožena političkim miješanjem, nekažnjenim napadima na novinare i ekonomskim pritiscima, navodi se u Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Indeks slobode medija objavila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

Crna Gora je ostvarila značajan napredak, i sa 63. pozicije došla do 39. mjesta na listi od 180 zemalja.

Od zemalja regiona, bolje od naše države rangirana je samo Sjeverna Makedonija, na 38. mjestu. Slijede Hrvatska (42), Slovenija (50), Kosovo (56), Bosna i Hercegovina (64), dok su najslabije kotirane Srbija (91) i Albanija (96).

Iz te organizacije navode da su pritisci vlasti i napadi na novinare donekle smanjeni nakon odlaska Demokratske partije socijalista (DPS) sa vlasti 2020. godine, ali da nova vlast i dalje pokušava da kontroliše pojedine medije i novinare. Štaviše, postoji zabrinutost da će strani vlasnici nekih medija uticati da uređivačka politika „služi interesima drugih vlada (srpske, na primjer) ili interesima njihovih lokalnih političkih miljenika“, stoji u izvještaju.

  • 1

    Radio