Svjetski dan hrane – sve više gojaznih ali i gladnih

Prej tvteuta12:04 16 Oktobar 2021

U svijetu se obilježava Svjetski dan hrane. Crna Gora ga dočekuje sa podatkom Ujedinjenih nacija, da naši građani bacaju najviše hrane u poređenju sa ostalim državama bivše Jugoslavije. Na drugoj strani pandemija korona virusa i ekonomska kriza povećali su broj korisnika u narodnim kuhinjama širom države.

Preliminarni rezultati ukazuju na visok procenat prekomjerno uhranjene i gojazne djece u Crnoj Gori, upozoravaju istraživači sa Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Višegodišnji monitoring tjelesne kompozicije djece ukazuje da je zdravi stil života narušen i da roditelji, kod kuće, i nastavnici, u školama, moraju imati ključnu ulogu u mijenjanju loših navika kada je nivo fizičke aktivnosti, ishrana i vrijeme provedeno pred ekranima u pitanju.

Istraživači sa Fakulteta za sport poručuju da rade na analizi gojaznosti po opštinama i poručuju da će uskoro izaći u javnost sa podacima koji će pokazati u kojim crnogorskim opštinama su djeca gojaznija, a u kojim su manje gojazna.

I dok su neka djeca gojazna, drugi u našoj zemlji – nažalost gladuju. U nekim crnogorskim gradovima, poput Podgorice, Bara, Nikšića, Bijelog Polja i Berana funkcionišu narodne kuhinje, dok u Ulcinju to nije slučaj.

 

  • 1

    Radio