TURIZAM Više

Ulcinjani imali sreću što nije pronađena nafta

Prej tvteuta10:30 17 Februar 2022

Pogled na morsku pučinu Ulcinjanima odnedavno ne remeti  naftna platforma konzorcijuma „Eni Novatek“, koji je nakon nepunih godinu dana prestao sa istraživanjima nafte u našem podmorju. Iako su iz Ministarstva kapitalnih investicija na eventualni pronalazak nafte  gledali kao na spasonosni prihod kojim bi Crna Gora ostvarila ogromnu finansijsku injekciju za posrnulu ekonomiju, do toga, bar za sada neće doći . Ipak, ekolozi su nakon potvrde da su cijevi na platfmori suve zadovoljni , i vjeruju da Ulcinj od pronalaska nafte ne bi imao nikakve dobiti.

„Zahvalan sam Bogu i prirodi koja je ovaj put ispunila želju svih Ulcinjana, jer nama je priroda dala sve, rijeke i jezera, more, klimu, vrijedne ljude, ali je politika na centralnom nivou, još za vrijeme Jugoslavije  a sada pogotovo u fazi pluralizma  uništila Ulcinj. Nadam se da ovdje više neće raditi ovakve eksperimente. Evropa se okreće obnovljivim izvorima energije,  tu je budućnost“, poručuje ekološki aktivista Dželal Hodžić.

Okretanje ka obnovljivim izvorima energije trebalo bi biti prioritet svakog vlasti, smatra Hodžić. On dodaje da se, posebno u evropskim razvijenim zemljama ovakvi projekti izuzetno cijene, pa čak i finansiraju kroz brojne vidove podrške.

Iako je dio javnosti potajno  priželjkivao da se u crnogorskim vodama pronađe „crno zlato“, Ulcinj bi od toga, prema riječima našeg sagovornika imao veoma malu dobit, te smatra da bi se nastavila praksa da se iz Ulcinja odnosi novac, i da centralna vlast kao ni do sada u Ulcinj ne bi uložila gotovo ništa.

Podsjetimo, u martu prošle godine u moru između Bara i Ulcinja na dubini od oko 7 hiljada metara počelo je istražno bušenje, čemu su prethodili protesti građana i nevladinog sektora, koji na kraju nijesu urodili plodom.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji „Hronika Ulcinja“, u petak od 20:30.

S. Vukčević

  • 1

    Radio