SliderMN Više

Suve cijevi na platformi kod Ulcinja, civilni sektor smatra da je to razlog za slavlje

Prej tvteuta10:26 29 Januar 2022

Nakon što je juče stigla potvrda iz Ministarstva kapitalnih investicija da na bušotini italijansko – ruskog konzorcijuma Eni- Novatek nije pronađena nafta, stižu i prve reakcije iz civilnog sektora. Ekološki i građanski aktivista Aleksandar Dragićević smatra da je to razlog za slavlje, jer bi u slučaju ekološke katastrofe, kako smatra, naša zemlja bila nemoćna da se izbori sa takvim scenarijom.

“Na svu sreću, jer u slučaju i jednog incidenta sa izlivanjem nafte iz naftne platforme, brodova rafinerija ili tankera koju bi naftu prevozili, Crna Gora nije i nikada neće imati kapaciteta ni mehanizacije da se izbori i na vrijeme sanira naftnu mrlju što bi imalo katastrofalne posljedice kako po živi svijet tako i po turizam“, kazao je Dragićević.

Podsjećamo,  državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović kazao je da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izvještaj još nije gotov, ali da prema dosadašnjim istraživanjima nafte u ovom dijelu Jadrana nema.

„Oficijelni izvještaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili dry hole“, rekao je Perunović na događaju Dan otvorenih vrata upriličenom za novinare.

Što se tiče proizvodnje sa te bušotine, ona, kako je rekao, nije moguća.

I ranije je su nevladine organizacije iz Crne Gore i Ulcinja negodovale i protestvovale zbog naftnih istraživanja u Crnoj Gori, smatrajući to kao potencijalni rizik na ekologiju i turizam.

  • 1

    Radio