POLITIKA Više

Susret Zenka-Kurtezi

Prej tvteuta17:23 29 Oktobar 2018

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka sastao se sa  ambasadorom Republike Albanije u Crnoj Gori, Ridiem Kurtezijem. Tokom sastanka je konstatovano da odnosi između Crne Gore i Republike Albanije predstavljaju pozitivan primjer dobrosusjedske i prijateljske saradnje dvije države u regionu.

Ministar Zenka je čestitao novom ambasadoru Kurteziju na novoj funkciji i upoznao ga sa radom Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

On je izrazio zadovoljstvo ovim susretom i istakao da je to još jedan pokazatelj kontinuiranih ulaganja u razvoj dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje Crne Gore i Albanije.  Zenka je sopštio da je jedan od glavnih prioriteta i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji, te da kao lideri u regionu su obje države spremne podjeliti iskustva u procesu pristupanja EU kao i upotrebiti, na što kvalitetniji način, sredstava iz predpristupnih fondova. U kontekstu dosadašnjeg toka evropskih integracija dvije države, Zenka i Kurtezi su su se saglasili da Evropska unija ostaje najbolji okvir za uspješan nastavak reformi, dostizanje standarda, zbog čega je potrebno pojačati napore na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka je istaknut i značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije, dok je saradnja dviju država na različitim poljima ocijenjena kao uspješna. Kao potvrda prijateljskih odnosa dviju država i neraskidivih veza naroda, jeste i nedavno održana zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Albanije koja je pozitivan model saradnje u svim oblastima.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima i zajedničkoj saradnji Crne Gore i Albanije i istakli da ovaj susret otvara nova poglavlja saradnje dvije zemlje i ukazuje na značaj jačeg povezivanja i nalaženja zajedničkih odgovora na aktuelne izazove.

Na kraju, Kurtezi je izrazio spremnost i dobru volju za dalju zajedničku saradnju i zahvalio na dobrodošlici, istakavši da Crna Gora i Albanija, kao pozitivni primjeri, moraju nastaviti intenzivnu i otvorenu saradnju kao evropske zemlje, jer je to jedini i pravi put zajedničke sigurnosti naših građana.

  • 1

    Radio