POLITIKA Više

SUSRET NIMANBEGU –DAVIJE

Prej tvteuta19:18 20 Novembar 2018

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu susreo se danas sa šeficom  misije OEBS-a u Crnoj Gori Nj.E. ambasadorkom Mariz Davije (Maryse Daviet), povodom reformi izbornog zakonodavstva i stvaranja povoljnije klime izbora u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Nimanbegu je upoznao ambasadorku Davije o reformi izbornog zakonodavstva, a s tim u vezi i sa već oformljenom Radnom grupom u Skupštini Crne Gore. Radna grupa koja je juče izglasana u Skupštini danas je već dobila svojih 12 od 14 članova, zbog nedolaska predstavnika Demokrata i Posebnog kluba poslanika.

On predviđa da će biti veoma mnogo posla, te da očekuje da će rezultati rada Grupe biti u korist povećanja povjerenja u izborni zakon svih aktera. Jedan od važnijih zadataka je usvajanje svih preporuka OEBS-a/ODHIR-a od 2016. i 2018. godine

Posebna pažnja je posvećena predstavljanju manjina i žena u Skupštini. Ovom prilikom, potpredsjednik je iznio stav da trenutno zakonsko rješenje ne ide u prilog manjinama – posebno albanskoj, koja je Zakonom od 2014. godine ostala bez posebne izborne jedinice, što je institut afirmativne akcije praktično pretvorilo u njenu supriotnost.

Ambasadorka Davije je izrazila spremnost OEBS-a da pomogne Crnoj Gori u predstojećoj reformi izbornog zakonodavstva, navodi  se u saopstenju Skupstine.

  • 1

    Radio