KULTURA Više

„Summer Vibes“ – Edin Krnić – „Putujte dok ste mladi, jednog dana to možda nećete moći“

Prej tvteuta16:14 23 Avgust 2018

Putopisac iz Tuzi Edin Krnić bio je gost u okviru emisije „Summer Vibes“ koja se realizuje u hotelskom  kompleksu „Holiday Village Montenegro“. Tom prilikom je govorio o svojim putovanjima po svijetu, koji je do sada obišao 111 zemalja svijeta.
„U svoje avanture po svijetu sam krenuo prije nekih petnaestak godina. Oduvijek sam želio da putujem. Želio sam da postanem vodič, međutim time se nijesam bavio. Putovanje je za mene najveća ljubav i dok god to budem mogao neću stati“, započinje Edin.
Edin je imao priliku da vidi ljude raznih civilizacije, sa svih strana svijeta. Kaže da ga zdravlje dobro služi, ali i sreća. Nerijetko je imao prilike da se nađe u nezgodnim situacijama, gdje se neko drugi ne bi mogao laki snaći. To kod njega nije bio slučaj.
„Kupao sam se u vodama gdje je temperatura vode  jedva prelazila nulu, skočivši sa ledenih santi. Boravio sam u zemljama gdje je stopa kriminala na visokom nivou i gdje vas čovjek pokrade ili povrijedi bukvalno za deset eura. Ne znam kako, ali nikada do sada nisam imao neku bolest, niti sam došao u nezgodnu situaciju. Hvala Bogu imam dobar imunitet i to me spašava,“ tvrdi Edin.
Ovaj putopisac je okusio meso kornjače, probao je i tarantulu, sasvim slučajno prisustvovao je prisustvovao  krunisanju indonežanskog kralja na ostrvu Java, a imao je i bliski susret sa tigrom.
„Ja sam tog dana bio tamo i u razgovoru sa lokalnom policijom saznam o čemu je riječ. Ja ih zamolim da mi dozvole da prisustvujem ceremoniji i oni me smjeste u VIP ložu. Nakon nekih sat vremena, prolazi kralj sa kočijom, ispred kočije četiri slona. Kralj ima svoju gardu, i ja sam upitao gardistu da li smijem da se javim kralju, jer sam bio jedini stranac u tom trenutku. Tada se kralj okrenuo, zaustavio kočiju, i sa mnom razgovarao pola minuta. Pozdravio sam kralja, a i on Crnu Goru“, prisjeća se Edin.
Pored brojnih egzotičnih zemalja u kojima je boravio, Edin je jedan od malobrojnih ljudi koji je imao priliku da boravi nekoliko dana u Sjevernoj Koreji, gdje su ga – kako kaže, dočekali fantastično. Tokom boravka u Africi, upoznao je i brojna afrička plemena. ovaj neustrašivi čovjek družio se sa afričkim plemenom koje je do prije stotinak godina bilo kanibalističko.
„Sjeverna Koreja je zemlja u kojoj imate šta vidite. U svijetu se šalje pogrešna slika o ovoj zemlji. Putuju, imaju informacije iz svijeta ali su neke stvari mnogo zatvorenije i drugačije nego u ostatku svijeta“
Već od septembra, Edin planira da se zaputi na nova putovanja i nove destinacije, a brojka od 111 posjećenih zemalja zasigurno će se popeti i preko 120.
„Novac treba trošiti, jer niko ne zna koliko će živjeti. Ne treba se rasipati,  ja se na svojim putovanjima ne rasipam, ne spavam u luksuznim hotelima, ne oblačim se u skupu robu da bi se dokazivao. Moja poruka svima je da putuju dok to mogu, jer dok pozavršavate sve što planirate u životu, dođe starost i vi tada nijeste u snazi kao sa 30,40 godina. Iskoristite to što vam se pruža, pa gdje god da odete“, zaključuje Edin.

  • 1

    Radio