AKTUELNO Više

„Sudije Ustavnog suda se biraju dogovorom, a ne ucjenom“

Prej tvteuta12:59 12 Novembar 2022

„Sudije Ustavnog suda se biraju dogovorom, a ne ucjenom“
Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja poručio je parlamentarnoj većini da se sudije Ustavnog suda biraju širokim konsenzusom, a ne ucjenom. On je kazao da ne ulazi u kvalitet kandidata, već način na koji su izabrani – ultimatumom, a ne dogovorom. I zato je jedini put da da se odblokira ta institucija, smatra Škrelja, dijalog svih stranaka, koji će uvažiti stavove predstavnika skoro polovine birača u Crnoj Gori.

On napominje da za izbor sudija Ustavnog suda Ustav predviđa kvalifikovanu većinu, 2/3 poslanika u prvom krugu ili 3/5 u drugom.

“Ovako širok konsenzus propisan je zbog činjenice da je ovaj sud najviše sudsko tijelo i posljednja sudska instanca u pravosudnom sistemu naše države. „Igrice“ političkih stranaka koje su prije dvije godine, došle na vlast, sa procesom izbora sudija Ustavnog suda traju već mjesecima. Ovih dana, oni su navodno zabrinuti za deblokadu Ustavnog suda, koji su namjerno držali u blokadi mjesecima?! “, kazao je Škrelja.

On dodaje da bismo odavno imali kompletiran i Sudski savjet i Ustavni sud, da su, kako je naveo, „oslobodioci“ ovako brinuli o interesima države, institucija i deblokadi pravosudnog sistema u julu

“Takođe, sigurno da bismo danas imali završene parlamentarne izbore kao i funkcionalnu novu vlast”, kaže Škrelja.

Međutim, smatra da su postojali drugi prioriteti.

“Neophodno je bilo sačuvati vještački legitimitet Vladi Dritana Abazovića, koji je združenim akcijama sa DF, odigrao nekoliko duplih pasova, fudbalskim žargonom rečeno. I danas isti ti pozivaju na ozbiljnost i odgovornost?! Da nije bilo vaših ucjena i igara, danas bi Ustavni sud, uz potpuni konsenzus makar 3/5 poslanika, bio izabran. Ali, preče je bilo držati ovu instituciju u blokadi kao koncesiju da se ne dogode novi izbori, koji bi neke partije iz vlasti sveli na marginu političkog djelovanja”, kazao je on.

Saopštio je da su tada eliminisana neka od najpoznatijih imena sudske profesije.

“Cilj „igrice“ je bio blokirati Ustavni sud, ali ste na taj način raskrinkali i lažni argument Abazovića kojim je mahao pred domaćom i međunarodnom javnošću, pravdajući neustavno potpisivanje takozvanog Temeljnog ugovora sa SPC, obezbjeđivanjem učešća DF u kvalifikovanoj većini, što se nikad nije desilo, niti je ikad trebalo da se desi.

Umjesto da prekinu sa igrarijama kako bismo uz dogovor došli do sudija Ustavnog suda, oni nastavljaju sa manipulacijama. Po dobro oprobanom modelu saopštavaju kako su dogovorili kandidate koji su potpuno nepristrasni i koje bi trebalo svako da podrži. Postavlja se pitanje kako su odjednom evoluirali do ovog stepena u spoznaji profesionalnosti kandidata, pošto su isti ti kandidati bili i na prethodnom javnom pozivu, pa ih većina tad nije podržala. Očigledan manevar, kako bi se optužili oni koji ne glasaju za „nepristrasne“ kandidate, da su kočničari EU puta”, kazao je Škrelja.

On je pozvao kolege da se sudije Ustavnog suda se biraju širokim konsenzusom, a ne ucjenom.

“Ne ulazimo u kvalitet kandidata, već način na koji su izabrani – ultimatumom a ne dogovorom. I zato je jedini put da odblokiramo ovu instituciju, dijalog svih stranaka, koji će uvažiti stavove predstavnika skoro polovine birača u Crnoj Gori. Dakle, gašenje vaše „igrice“, vraćanje procesa na početak: dijalogom do rješenja, na korist svih građana Crne Gore i snaženja stubova sudske vlasti u našoj državi. To se zove stvaranje širokog konsenzusa, a sve ostalo je pritisak i ucjena, na štetu demokratskih principa i korist onih zlonamjernih koji žele da Crna Gora bude zemlja bezakonja”, poručio je Škrelja.

  • 1

    Radio