TURIZËM Më shumë

Studimi: Kostoja e e revitalizimit të Adës së Bunës mund të shkojë në 4.4 milionë euro

Prej tvteuta20:55, 15 Janar 2021

Revitalizimi i plazhit në Adën e Bunës mund të kushtojë nga 3.2 në 4.4 milion euro, vlerësohet nga Studimit i Ruajtjes dhe Revitalizimit të kësaj zone, i cili u prezantua  ditën e sotme. Studimi i kryer nga prof.dr. Sava Petkoviq, siç thanë nga Ministria e Ekologjisë, Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit, , nuk është detyrues dhe do të merren parasysh edhe propozimet e tjera. Petkoviq tha se kthimi i gjerësisë së dikurshme të plazhit nuk mund të arrihet vetëm duke hedhur sasi të mëdha rëre në breg, dhe se është e nevojshme të paktën të ndërtohen mbrojtëset. Për këtë ndërmarrja publike “Të Mirat detare”, siç thanë nga ajo kompani, tashmë ka shpallur një ftesë publike dhe gjatë javës së ardhshme, duhet të nënshkruhet një kontratë me kontraktuesin. Sipas vlerësimeve të përafërta, zgjidhja e parë është ndërtimi i një naperi të gjatë 340 metra, dhe ndërtimi e një plazhi të gjatë 730 metra dhe rreth 75 metra të gjerë, për të cilin duhet të derdhen rreth 250,000 metra kub rërë në pjesën e grryer të plazhit. Realizimi i atij skenari do të kushtonte 3.2 milion euro. Propozim tjetër është ndërtimi i dy kthesave mbrojtëse, 340 dhe 270 metra të gjata, në pjesën lindore dhe perëndimore të plazhit. Për të formuar një plazh 630 metra të gjatë dhe rreth 75 metra të gjerë, është e nevojshme të derdhen rreth 238 mijë metra kub rërë. Për këtë skenar  duhen rreth 3.54 milion euro. Skenari i tretë është i njëjtë me të dytin, vetëm sipas tij, Petković propozon ndërtimin e një pragu artificial nënujor dhe një total prej 4.42 milion euro duhet të sigurohen për realizimin e tij. Petković thekson se të gjitha vlerësimet janë të përafërta dhe sugjeron variantin e dytë si më të pranueshmin. “Nëse për ndonjë arsye nuk është e mundur të realizohet një zgjidhje e përhershme për revitalizimin  e plazhit në Adën e  Bunës, është e nevojshme të paktën të ndërtohet një segment mbrojës prej guri në skajin perëndimor të plazhit,” tha Petkoviq.

 

  • 1

    Radio