EKONOMIJA Više

Šteta na Ulcinjskoj rivijeri mjeri se stotinama hiljada eura, reakcije institucija zakašnjele 

Prej tvteuta16:06 8 Decembar 2020

Zakašnjela reakcija nadležnih institucija koje upravljaju obalom, i dijelom ostrva Ada Bojana jedini su razlog zbog kojeg je stanje na najatraktivnijem dijelu obale ravno katastrofi. Materijalna šteta HTP „Ulcinjska rivijera“ je ogromna, uništeno je dvadeset soba a sada je ugrožen i restoranski objekat. Uprkos tome što su iz ovog preduzeća mjesecima unazad slali apele za hitnu sanaciju, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore raspisalo je 3. decembra Javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“ koji će trajati do 18. decembra 2020. godine.

“Reakcije nadležnih institucija su zakašnjele. Više od godinu dana je prošlo kada je trebalo početi sa prvim radovima, međutim, tu smo – gdje smo. Trenutno je uništeno oko dvadeset soba HTP “Ulcinjska rivijera”, restoran je u velikoj opasnosti i uzeći u obzir zimsko nevrijeme, i glavni restoran je u opasnosti od poplave”, kazao je direktor ovog preduzeća Bojan Đakonović.

Povoljni vjetrovi odavno već ne duvaju na Adi. Đakonović za ovakvo stanje krivi isključivo nadležne institucije, opštinu, Upravu za vode i nadležna ministarstva. Prije samo nekoliko sedmica i građani su protestvovali zbog zapostavljanja ali i pogoršanja stanja na Adi, međutim reakcije su uslijedile tek kasnije. Nadomak ušća i dalje je nagomilano više hiljada kubika izvađenog pijeska, koji još uvijek nije iskorišćen za nasipanje.

Ako se navedeni najavljeni radovi od strane Morskog dobra izvedu na vrijeme, Đakonović vjeruje da ima nade da bi se do početka naredne turističke sezone stanje na rivijeri moglo dovesti u funkcionalno i bezbjedno.  Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane urađen je od strane profesora Save Petkovića i sadrži hitne mjere, koje je neophodno realizovati prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima, navodi se u saopštenju Morskog dobra. Takozvani naper će se postavljati u dužini 130 metara,  u prvom redu napera biće postavljeno osam vreća, pa će njegova širina u osnovi biti 8 metara. Preko njega će doći drugi red, te će kota napera na njegovom kraju biti jedan metar iznad nivoa mora, dok se gornji red formira od 4 vreće, pa je širina napera u kruni 4 m.  Za ovu intervenciju biće izdvojeno 50.000,00 €.

  • 1

    Radio