SliderMN Više

Stari kontinent obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Prej tvteuta10:07 9 Maj 2023

Širom evropskog kontinenta današnji dan obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

U brojnim državama svijeta i u Crnoj Gori današnji dan je u znaku brojnih događaja i proslava.

Bezuslovnu kapitulaciju Njemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, dok je u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Deveti maj istovremeno se obilježava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama. Sljedeće godine je osnovana Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je potom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a 1991. godine u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

U Milanu je 1955. godine odlučeno da se 9. maj obilježava kao Dan Evrope.

  • 1

    Radio