AKTUELNO Više

Stanovnici Totoša apeluju na nadležne da uklone zidove koji odvajaju naselje od grada i škole

Prej tvteuta16:22 11 Februar 2021

Ovo je zid kojim se razdvaja naselje Totoši od gradskog dijela i od školskog dvorišta Osnovne škole „Maršal Tito“. Zid sprječava oticanje atmosferskih i otpadnih voda, a nedavni radovi na kanalizaciji nadomak ovog naselja nijesu adekvatno završeni. Štaviše, ostale su nezakopane rupe, šahtovi i otkinuti asfalt. No, takvih slučajeva ima i u nekim drugim naseljima u gradu, ali ne i ovakvog zida koji je nekoliko puta zatvaran i nanovo probijan. Jedan od predstavnika mještana naselja Totoši, Enes Uković, smatra da tako nešto ne doliči jednom gradu koji se prepoznaje po toleranciji i multikulturalnosti.

Mještani ovog naselja godinama su upućivali apele nadležnima da riješe infrastrukturne probleme koji ih muče godinama, a najčešće u zimskom periodu, kada nijesu rijetke ni ovakve pojave.
Nekoliko puta su se obraćali čelnicima Opštine i direktoru škole, ali kako Uković navodi – nijesu dobili odgovor niti pozvani na razgovor. Sada su se obratili i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da reaguje na, kako Uković tvrdi – nedoličan način ophođenja prema jednoj zajednici.
„Ovo je problem koji datira dugi niz godina. Prije nekoliko godina pokrenuli smo peticiju koju smo predali direktoru škole Arbenu Lunjiju, ali gospodin nije našao zashodno da nam odgovori. Ovakvi zidovi postoje samo u Palestini, koji dijeli dvije zaraćene strane“, tvrdi Uković.
Mještani pozivaju sve pojedince NVO i nadležne institucije da im pomognu da se ovaj problem riješi, prije svega zbog bezbjednosti djece, ali i starijih osoba.

„Tražimo da se otvori put prema osnovnoj školi, koji datira i prije izgradnje škole. Ovim putem ne prolaze samo žitelji Totoša, već i mještani okolnih naselja i djeca koja pohađaju ovu školu. Tražimo i da se nađe rješenje za drugi zid koji prouzrokuje poplave kuća. Ni nedavni radovi koje je izvodila Opština Ulcinj nijesu završeni kako treba, ostali su otvoreni šahtovi i rupe“, apeluje Uković.

Zid koji dijeli dvorište škole “Maršal Tito” od naselja Totoši I ranije je bio zid razdora. Još 2017. godine direktor Osnovne škole “Maršal Tito” Arben Lunji reagovao je na negodovanje mještana zbog zatvaranja prolaza u zidu kojim se koriste učenici škole i mještani ovog dijela grada, tvrdeći da je prolazak ljudi kroz školsko dvorište zabranjen zakonom.

  • 1

    Radio