SliderMN Više

Stanje na Adi loše, bez zaštite propadaju i objekti i plaža

Prej tvteuta14:46 23 Novembar 2022

Nakon jakog juga i nevremena koje je Ulcinj i ovaj dio Jadrana pogodilo proteklih dana, sabira se pričinjena šteta. No, štetu na objektima HTP Ulcinjska rivijera na Ada Bojani još uvijek ne mogu procijeniti, jer je voda ušla u većinu objekata, i tek nakon povlačenja vode može se procijeniti pravo stanje. Direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović kazao je da ih nevrijeme a ni šteta nije iznenadila, obzirom na to da ove godine zaštita nije urađena na vrijeme, a čini se da je ni u narednom periodu neće biti.

„ Očekivalo se da će već u novembru jake vremenske neprilike pričiniti probleme na ostrvu Ade, to se desilo i proteklih dana a pogotov sinoć, jer je jak jugo napravio dosta štete i voda je prodrla u gotovo svim sobama u kompleksu. Vidjećemo kolika je šteta kada se nevrijeme malo smiri i kada se bude moglo ući u svim tim sobama, a što je najznačajnije – još uvijek nema pomaka u zaštiti ovog područja, kojom bi se  na jedan trajniji način spriječilo ovakvo stanje“, kazao je Đakonović.

Đakonović

Ni nakon obećanja da će se Ada zaštiti, ove godine, posebno pred početak zime, nije urađeno ništa. Pješčana brda su netaknuta, dine koja bi štitila plažu i objekte nema zbog propalog tendera Javnog preduzeća Morsko dobro, a sa prvim nevremenom gubi se nada da bi se objekti i plaža ove godine mogli zaštiti.

„Mi smo se krajem ljeta obratili nadležnom Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja kako bi smo preduprijedili ove probleme, Vlada je tu informaciju usvojila krajem oktobra mjeseca, i tim zaključcima koje je usvojila obavezala je JP za upravljanje morskim dobrom da ponovo postavi vještačku dinu, koja je prošle godine dala odlične rezultate, prošle godine smo prošli bez ikakvih šteta. Međutim, nije prošao tender za nabavku goriva i nažalost, svjedočimo takvim scenama na Adi“, potvrdio je Đakonović, koji je kazao da već sljedeći jugo može napraviti nesagledivu štetu, i da ako se tako nastavi, ovo preduzeće može ostati bez  značajnog broja objekata ali i bez plaže koja je glavna ponuda Ade Bojane.

Osim na Adi, stanje je prethodnih dana, a pogotovo juče bilo prilično loše na rijeci Bojani, jer je nivo rijeke drastično porastao uslijed ogromnih padavina, jakog juga ali i ispuštanja velikih količina vode iz albanskog sliva.

  • 1

    Radio