Stajaće vode onemogućavaju maksimalnu efikasnost tretiranja komaraca

Prej tvteuta09:47 6 Avgust 2021

Sa ljetnjim danima i toplim vremenom, pojavljuju se i neželjeni gosti – komarci, kojih u Ulcinju ima na svim područjima, a najizraženiji su oko stajaćih voda.  I ove godine, kao i prethodnih na teritoriji Ulcinja vrše se tretiranja protiv komaraca, a prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Ulcinj , Gazmonda Kalezića, od planiranih osam izvršeno je šest tretmana, čija je efikasnost zadovoljavajuća, posebno u prvim danima zadimljavanja.

„Posljednje tretiranje komaraca metodom zadimljavanja obavljeno je 28. jula. Do sada je na području Ulcinja izvršeno šest od ukupno osam predviđenih tretmana, tri larvicidna i tri tretmana odraslih formi komaraca. Preostala su još dva tretmana, jedan u avgustu i jedan u septembru“, potvrđuje Kalezić.

Ako pitate građane Ulcinja, svi će potvrditi da je najveći broj komaraca oko porta Milena, kanala Bratice i oko Solane, kao i na području Bojane. Međutim, vlasnici kućica na Bojani ove godine sami su doprinijeli tretiranju komaraca na tom području, te je na tom dijelu grada znatno manji broj ovih insekata.

„Tretman komaraca smo vršili na cijeloj teritoriji Ulcinja, Zoganja, Velika plaže, Anamalskog područja, Štoja.  centra grada … Efikasnost tretmana je dobra, posebno u prvim danima nakon zadimljavanja, ali moramo priznati da tretiranje u potpunosti ne može uništiti komarce, kada imamo stajaće vode – port Milenu, kanal Bratica i druge sporedne kanale, gdje se voda zadržava , i tu su najidealniji uslovi za njihovo razmnožavanje. Komarci mogu preletjeti i iz susjedneAlbanije, i vrlo lako mogu stići kod nas  ako oni ne izvrše blagovremeno tretiranje“, ocjenjuje Kalezić.

Iz budžeta Opštine Ulcinj za tekuću godinu izdvojeno je 7 hiljada eura za tretmane protiv komaraca, dok je tretmane vršila firma d.o.o. „Disan“ iz Podgorice.

S. Vukčević

  • 1

    Radio