SliderMN Više

Šta je to superćelijska oluja koja je odnijela nekoliko života i napravila ogromnu štetu regionu?

Prej tvteuta10:10 22 Jul 2023

Za jedno veče jako nevrijeme odnijelo je najmanje pet života i ostavilo više povrijeđenih u četiri zemlje regiona. Čupalo je drveće, podizalo krovove, rušilo objekte, kidalo električne vodove i zatvaralo aerodrome. Nevrijeme je tokom protekla tri dana prošlo kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na kraju stiglo i u Srbiju. Na sreću, nevrijeme je zaobišlo crnu Goru, ali meteorolozi upozoravaju da je i kod nas moguće.

 Sremska Mitrovica 

Jedno od objašnjenja bilo je da se radi o superćelijskoj oluji. No, šta je superćelijska oluja i po čemu se razlikuje od onih sa kojima smo se do sada susretali?

Superćelijske oluje su retke, ali imaju veliku sklonost da proizvodu opasne vremenske neprilike poput snažnih i razornih vjetrova, krupnog grada, a ponekad i tornada.

Takve oluje nastaju kada hladna vazdušna masa stigne na pregrijano tlo, što uzrokuje ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere.

Jaka kiša, praćena grmljavinom i olujnim vjetrom ostavila je značajne posljedice u Srbiji , a prvi na udaru bio je Sombor, gdje je jak vjetar oko 19 sati obarao drveće. Superćelijska oluja, koja je prvo protutnjila Slovenijom, a potom prešla preko Hrvatske, stigla je tokom popodnevnih sati u Srbiju. Mjesta u Srbiji koja su prva na udaru oluje bili su sjeverozapadni djelovi zemlje, prije svega Bačka i Srem.

Dvanaestogodišnji dječak poginuo je u Novom Sadu, potvrđeno je RTS-u u policiji. Kako RTS nezvanično saznaje, riječ je o dječaku koji je oko 18 časova izašao iz kuće i kada je počelo nevrijeme došao je do adrese na kojoj mu stanuje tetka.

Žena iz Kovačice je nastradala kada se vatra sa drveta u koje je udario grom proširila na kuću u Masarikovoj ulici, uz koju se to drvo nalazilo, saznaje RTS. Prema nezvaničnim informacijama, žena je pokušala da ugasi požar, ali se vjerovatno nagutala ugljen-monoksidom i ugušila.

  • 1

    Radio