SliderMN Više

Spašeno dijete u Ulcinju: Jak vjetar ga odvukao tri kilometra od obale

Prej tvteuta09:59 22 Avgust 2023

Na Velikoj Plaži u Ulcinju juče je spašeno četvorogodišnje dijete, kazao je  Žarko Lukšić, načelnik službe traganja i spasavanja u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

“Dežurni spasioc Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Edis Sijarić danas u 9.35 časova je primio informaciju da je sa plaže Noki Beach (Velika plaža Ulcinj), jak istočni vjetar odvukao na pučinu blizu Krša od Đerana četvorogodišnjeg državljanina Kosova, koji se nalazio na gumenom dušeku. Plivači su pokušali da doplivaju do ugroženog djeteta, ali morske jake struje im u tom trenutku nisu dozvoljavale, te se dušek odaljio od obale približno tri km ka Adi Bojani”, istakao je Lukšić.

Hitnom upotrebom specijalnog spailačkog skutera UPSUL, spasioc Sijarić je za samo nekoliko minuta došao do djetata i evakuisao ga uz asistenciju Enesa Skenderovića koji je, navodi Lukšić, krajnjim snagama uspio da dopliva.

“Na sreću roditelja dječak je spašen u poslednjim trenucima, jer je postojala opasnost da uzburkano more prevrne dušek i pitanje je da li bi spasioci imali vremena da reaguju pravovremeno”, navodi Lukšić.

Ističe da je akcija spašavanja trajala svega 15 minuta od prijema poziva za spašavanje.

“Kao pun pogodak se pokazala analiza UPSUL da rasopredi jedan specijalni skuter na Veliko Plaži, jer je već 10-ak kupača spašeno sigurnog utopljavanja”, navodi Lukšić.

  • 1

    Radio