Aktuale Më shumë

Spajiq në samitin e NATO-s: Mbështetje për paketën e re për Ukrainën

Prej tvteuta12:27, 9 Korrik 2024

Delegacioni malazez i kryesuar nga kryeministri Millojko Spajiq do të marrë pjesë në takimin e krerëve të shteteve dhe qeverive të anëtarëve të NATO-s në Uashington, i cili fillon sot dhe do të zgjasë deri më 11 korrik.

Në delegacion përveç kryeministrit janë edhe 12 anëtarë të tjerë, ndër të cilët ministri i Punëve të Jashtme, Filip Ivanoviq dhe Ministri i Mbrojtjes Dragan Krapoviq.

Përveç krerëve të shteteve dhe qeverive të anëtarëve të NATO-s, është planifikuar edhe pjesëmarrja e vendeve partnere, përkatësisht presidentit të Ukrainës, kryeministrave të Japonisë, Australisë, Zelandës së Re dhe presidentit të Republikës së Koresë, si dhe presidenti i Këshillit Evropian dhe presidenti i Komisionit Evropian, sipas platformës së miratuar nga Qeveria.

Samiti në Uashington ka një rëndësi të veçantë sepse do të shënojë një përvjetor të rëndësishëm – 75 vjet nga themelimi i aleancës më të fuqishme ushtarako-politike dhe do të jetë një mundësi për aleatët që të tregojnë edhe një herë unitetin dhe solidaritetin e tyre në mbrojtjen e lirisë dhe demokracisë.

Siç njoftoi Qeveria në ditën e parë të Samitit, presidenti amerikan Biden do të mbajë një ngjarje përkujtimore për të festuar 75 vjetorin e aleancës më të suksesshme në histori.

“Për sa i përket parandalimit dhe mbrojtjes, aleatët do të shikojnë nga fakti që NATO po zbaton rritjen më të madhe të mbrojtjes kolektive që nga Lufta e Ftohtë dhe planet gjithëpërfshirëse të mbrojtjes janë miratuar, ndërsa shpenzimet e mbrojtjes janë në një trajektore në rritje në të gjithë Aleancën, me më shumë se 20 anëtarë që ndajnë 2% të PBB-së për këto nevoja”, njoftoi Qeveria.

Sa i përket temave të takimit, si dhe situatës aktuale të sigurisë, Samiti do t’i ofrojë Malit të Zi një mundësi që të prezantojë qëndrimet e tij kombëtare dhe të ritheksojë përkushtimin ndaj NATO-s dhe vlerave të saj.

Kryeministri i Malit të Zi do të prezantojë kontributet tona konkrete në politikat, misionet dhe operacionet aktuale të Aleancës, të cilave ne i jemi afruar me përgjegjësi për shtatë vjet që nga anëtarësimi i plotë.

Në temën e parandalimit dhe mbrojtjes, ai do të theksojë përkushtimin e Malit të Zi për të vazhduar të kontribuojë në aktivitetet e një pranie të përforcuar në krahun lindor të Aleancës përmes angazhimit të anëtarëve të Ushtrisë së Malit të Zi në grupet e betejës në Letoni dhe Bullgari, si dhe se në periudhën e ardhshme do të vazhdojmë të deklarojmë forcat kombëtare në përputhje me modelin e ri të NATO-s dhe të japim një kontribut në strukturën e modernizuar komanduese të NATO-s.

“Samiti do të jetë një mundësi për Malin e Zi për të vënë në dukje se, si një anëtar i përgjegjshëm, po i afrohet me vendosmëri zbatimin e të gjitha detyrave të planifikuara, i vetëdijshëm se vetëm me përpjekje të përbashkëta axhenda shumë ambicioze e NATO-s mund të realizohet në kohën e duhur dhe , në këtë mënyrë të forcohet vazhdimisht sistemi i sigurisë kolektive”, thuhet në platformë.

Lidhur me Ukrainën, siç njofton Qeveria, kryeministri i Malit të Zi do të deklarojë se është e një rëndësie vendimtare që të shprehet edhe një herë përkrahja e qartë për këtë vend në përpjekjet e tij për të mbrojtur territorin e tij dhe në të njëjtën kohë vlerat e përbashkëta të shoqërive demokratike.

 

  • 1

    Radio