SliderMN Više

Spajić: Predložićemo odlaganje popisa na mjesec dana

Prej tvteuta14:26 24 Oktobar 2023

Nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiće odlaganje popisa na mjesec dana, rekao je mandatar i čelnik Evrope sad Milojko Spajić.

Spajić je saopštio da će nova Vlada predložiti odlaganje popisa na mjesec dana.

„Kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije“, kaže Spajić.

“Smatram da je za legitimitet popisa bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju. Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje. Među najbitnijim pitanjima su: koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada, da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata, i drugo“, kazao je mandatar.

Takođe, tvrdi Spajić, popis u periodu koji se poklapa sa praznicima, omogućio bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda.

  • 1

    Radio